J.P.Morgan: Χαμηλές οι Τιμές του Πετρελαίου Εάν Αποτύχουν οι Περικοπές στην Παραγωγή από τον OPEC

J.P.Morgan: Χαμηλές οι Τιμές του Πετρελαίου Εάν Αποτύχουν οι Περικοπές στην Παραγωγή από τον OPEC
energia.gr
Πεμ, 3 Ιανουαρίου 2019 - 13:53

Οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω και να παραμείνουν χαμηλές εάν τα μέλη του OPEC δεν καταφέρουν να εφαρμόσουν τις περικοπές στη συνολική παραγωγή τους το 2019, δήλωσε την Τετάρτη η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων και εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, J.P.Morgan.

«...Η J.P.Morgan είχε δηλώσει, πριν από τη συνάντηση του OPEC στις αρχές Δεκεμβρίου, ότι εάν το καρτέλ δεν προχωρούσε σε περικοπές της παραγωγής ανώτερες των 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, και εάν οι περικοπές εφαρμόζονταν μόνο για το πρώτο εξάμηνο και όχι για ολόκληρο το 2019, αυτό θα μπορούσε να μας κατευθύνει προς το σενάριό μας για χαμηλές τιμές πετρελαίου, το οποίο προβλέπει τιμή $55 για το Brent το 2019», δήλωσε στο αμερικανικό CNBC ο επικεφαλής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου για την Ασία και τον Ειρηνικό της J.P.Morgan, Scott Darling.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν στις 7 Δεκεμβρίου να μειώσουν τη συνολική τους παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να υποστηριχθούν οι τιμές.

Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και της υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά, οι τιμές αυξήθηκαν προσωρινά, αλλά αργότερα μειώθηκαν.

Η τιμή του διεθνούς δείκτη αναφοράς Brent αυξήθηκε στα $63,73 ανά βαρέλι στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ το αμερικανικό benchmark West Texas Intermediate ανέβηκε στα $54,22 το βαρέλι μετά την απόφαση του OPEC στις 7 Δεκεμβρίου.

Από τότε, όμως, το αργό Brent υποχώρησε 15% για να φτάσει τα $53,95 το βαρέλι στις 3 Ιανουαρίου, ενώ το WTI υποχώρησε κατά 16% στα $45,38 το βαρέλι.

Ο Darling δήλωσε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Βενεζουέλα, καθώς και οι μη προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης σε διάφορα διυλιστήρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση των τιμών του αργού.

«Χρειάζονται μόνο μερικά από αυτά τα γεγονότα και ξαφνικά η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται», εξήγησε ο Darling.

«Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, έχουμε ακόμα ‘γηρασμένες’ πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που οδηγεί σε απρογραμμάτιστες εργασίες συντήρησης», πρόσθεσε.

Η J.P.Morgan ανακοίνωσε στις 22 Νοεμβρίου ότι μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent το 2019 στα $73 το βαρέλι, από $83,50 ανά βαρέλι που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.