Αποθέματα σε Κινεζικά Προϊόντα «Χτίζουν» Αμερικανικές Αλυσίδες

Αποθέματα σε Κινεζικά Προϊόντα «Χτίζουν» Αμερικανικές Αλυσίδες
energia.gr
Σαβ, 22 Δεκεμβρίου 2018 - 10:31

Καθώς πλησιάζει το νέο έτος και διαγράφεται ορατή η προοπτική των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αποδυθεί σε μια πυρετώδη συγκέντρωση κινεζικών ειδών. Οι αποθήκες τους ξεχειλίζουν από έναν πρωτοφανή όγκο ειδών κάθε χρήσης: από φούρνους μικροκυμάτων και φίλτρα για ηλεκτρικές σκούπες μέχρι έπιπλα και είδη θαλάσσης

Η Εϊμι Μάγκνους, επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Εκτελωνιστών της Αμερικής, δηλώνει πως δεν έχει δει ξανά αυτά τα δυσθεώρητα επίπεδα αποθεμάτων στα 40 χρόνια που εργάζεται στον κλάδο. «Από το παράθυρό μου βλέπω τα φορτηγά που έρχονται συνεχώς», τονίζει και προσθέτει πως η κινητικότητα είναι ασυνήθιστη ακόμη και για την περίοδο των Χριστουγέννων. Δεν είναι παρά μία από τους πολλούς εκτελωνιστές, εμπόρους λιανικής, πωλητές και αναλυτές που δήλωσαν στο Reuters ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις συγκεντρώνουν αποθέματα από την Κίνα για να αποφύγουν τους δασμούς καθώς ενδέχεται να επιβληθούν το νέο έτος. Η ίδια εικόνα προκύπτει, άλλωστε, από τα στοιχεία της Εθνικής Ενωσης Λιανικού Εμπορίου (NRF), τα οποία καταδεικνύουν ότι οι εισαγωγές στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στα μεγαλύτερα λιμάνια των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 13,6%. Τον Οκτώβριο τα εμπορευματοκιβώτια έφτασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 204 εκατομμυρίων και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από τις διμερείς συναλλαγές με την Κίνα εκτινάχθηκε σε ιστορικό ρεκόρ.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν φέρει σε κορεσμό τις αποθήκες τους συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα του λιανικού εμπορίου, οι Walmart Inc., Target Corp. TJX Companies Inc και Macy’s. Οι επιχειρήσεις αυτές έσπευσαν να εισαγάγουν μαζικά από την Κίνα τον Σεπτέμβριο, μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιανουαρίου θα επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Εκτοτε, Ουάσιγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν εκεχειρία 90 ημερών μέχρι τις 2 Μαρτίου. Δεν επιβραδύνθηκε όμως η ροή των εισαγωγών και των παραγγελιών, καθώς ουδείς γνωρίζει αν τελικά θα επιβληθούν οι δασμοί. Η προνοητικότητα των εμπόρων λιανικής δεν αποκλείεται να αποβεί τελικά εις βάρος τους. Πρώτον, γιατί μπορεί να τους αναγκάσει να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις το επόμενο έτος, προκειμένου να μη μείνουν με τεράστια αποθέματα. Και δεύτερον, γιατί έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο του κόστους μεταφοράς και αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα κέρδη.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα απορροφήσουν τελικά το πρόσθετο κόστος ή θα το μεταβιβάσουν στην πελατεία τους. Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Γκολντ, στέλεχος της NRF, το κόστος της συγκέντρωσης και διαχείρισης των αποθεμάτων θα παραμείνει υψηλό το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, επειδή οι επιχειρήσεις θα σπεύδουν να προλάβουν να εισαγάγουν πριν από τις 2 Μαρτίου. Το πλεόνασμα των αποθεμάτων έρχεται σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν έμποροι λιανικής και πολυκαταστήματα μείωναν τις παραγγελίες τους για να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος της αποθήκευσης. Κι αυτό συνέβαινε επειδή τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις λιανικής βλέπουν να μειώνεται συνεχώς η κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων. Οπως επισημαίνει ο Τζο Σέιμι, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας επίπλων Delta Children, «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν σπαταλάμε χρήματα για να αγοράσουμε, να μεταφέρουμε και να αποθηκεύσουμε όλο και περισσότερα».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")