Οι ΗΠΑ Επέστρεψαν στην Αγορά ως Καθαρός Εξαγωγέας Αργού Πετρελαίου

Οι ΗΠΑ Επέστρεψαν στην Αγορά ως Καθαρός Εξαγωγέας Αργού Πετρελαίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 7 Δεκεμβρίου 2018 - 16:03

Mειώθηκαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Energy Information Administration (ΕΙΑ). 

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια σε εβδομαδιαία βάση, έως τις 30 Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών για μείωση 942.000 βαρελιών. 

Οι ροές αργού στα διυλιστήρια μειώθηκαν κατά 66.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA. Τα ποσοστά χρήσης διυλιστηρίου μειώθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι αρχικών προβλέψεων για άνοδο 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα αποσταγμάτων, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προβλέψεων για αύξησή τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι καθαρές εισαγωγές ακατέργαστου αργού πετρελαίου μειώθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Την ώρα που τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώνονταν, για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές πετρελαίου κατέγραφαν αύξηση και διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Για την εβδομάδα που πέρασε, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, επίσης, καθαρές εξαγωγές ύψους 4,2 εκατομμυρίων βαρελιθών ημερησίως, προϊόντων όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Τούτο σημαίνει ότι η χώρα έγινε καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ραφιναρισμένων προϊόντων για πρώτη φορά έπειτα από ολόκληρα 43 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, μόλις τρία χρόνια αφότου η χώρα τερμάτισε το μορατόριουμ των εξαγωγών πετρελαίου της.

"Ενώ η μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου ήταν αξιοσημείωτη, εν τούτοις, η άνοδος των εξαγωγών αργού πετρελαίου, σε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ήταν αξιοθαύμαστη", δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος του ενεργειακού hedge fund, Again Capital LLC, της Νέας Υόρκης.

Ο αντίκτυπος από τα στοιχεία της ΕΙΑ στην αγορά ήταν αμελητέος, με αποτέλεσμα οι τιμές πετρελαίου των ΗΠΑ να μην επηρεασθούν ιδιαίτερα. Η αγορά κινήθηκε χαμηλότερα καθ’ όλη τη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών ότι οι προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής από τον ΟPEC θα είναι μικρότερες από τις αρχικώς προβλεφθείσες.