‘Κατρακυλά» το Αργό Καθώς ο OPEC Δυσκολεύεται να Καταλήξει σε Συμφωνία για Περιορισμό της Παραγωγής

‘Κατρακυλά» το Αργό Καθώς ο OPEC Δυσκολεύεται να Καταλήξει σε Συμφωνία για Περιορισμό της Παραγωγής
energia.gr
Παρ, 7 Δεκεμβρίου 2018 - 13:34

Απώλειες κατέγραψαν χθες, Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου, αφότου ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του OPEC, δήλωσε ότι «δεν είναι πεισμένος» ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση της παραγωγής αργού μεταξύ του καρτέλ και των συμμάχων του.

Ο κ. Khalid Al Falih δήλωσε ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες εξακολουθούν να εργάζονται στην κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας για την περικοπή της παραγωγής σήμερα, Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εντάχθηκαν στις συνομιλίες και οι εταίροι του OPEC -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του αργού έχουν πέσει κατά 30% τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση (βλ. σχετικό άρθρο στις 6/12 με τίτλο ‘Προς Αναζήτησή Νέων Ισορροπιών στη Διεθνή Αγορά Πετρελαίου’).

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πιέζει, ως γνωστόν, τη Σαουδική Αραβία να διατηρήσει υψηλή παραγωγή και χαμηλότερες τιμές, αλλά το Βασίλειο -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και de facto ηγέτης του OPEC- προσπαθεί να σχεδιάσει περικοπές στην παραγωγή αργού, προκειμένου να επιτύχει ικανοποιητικά υψηλές τιμές, οι οποίες είναι κρίσιμες για την οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, ο κ. Falih, μετά από συνάντηση στην έδρα του OPEC στη Βιέννη, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Οργανισμός συζητούσε την απομάκρυνση περίπου 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά, ποσό αντιστοιχεί στο 1% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς.

Ωστόσο, η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη από εκείνη που έμποροι και αναλυτές είχαν προβλέψει, με πολλούς να ζητούν μείωση κατά τουλάχιστον 1,3 - 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να συγκρατηθεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Αναφερόμενος στις σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών εντός και εκτός καρτέλ που συμμετέχουν στη συμφωνία περικοπής της παραγωγής, ο Σαουδάραβας υπουργός εκτίμησε ότι θα διαρκέσουν όλη την ημέρα, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί εκφράζουν αντιθέσεις ως προς το ποιες χώρες θα συμμετέχουν στην περικοπή της παραγωγής, αλλά και ως προς το πώς θα κατανεμηθούν οι επιμέρους μειώσεις της παραγωγής μεταξύ των συμμετεχόντων στη συμφωνία κρατών.

Ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η Ρωσία «είχε υποσχεθεί» να συμμετάσχει στη συμφωνία, ωστόσο το ύψος της πετρελαϊκής της παραγωγής που διατίθεται να περικόψει η Μόσχα υπήρξε το βασικό ‘αγκάθι’ κατά τις εβδομάδες πριν τη συνάντηση που διεξάγεται τώρα στη Βιέννη.

Ωστόσο, ο Mohammed Al Rumhy, υπουργός Πετρελαίου του Ομάν, δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι βέβαιος ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τις υπόλοιπες χώρες για τον κίνδυνο να εμφανιστούν αδιάλλακτες στις συνομιλίες.

"Αν παίξουμε παιχνίδια, κινδυνεύουμε να μην καταλήξουμε σε αποτέλεσμα και μαντέψτε ποιος πρόκειται να χάσει: οι λαοί μας, η βιομηχανία μας και όλοι όσοι σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε.

Αναλυτές που συμμετέχουν στη συνάντηση δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αναμένουν την επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεδομένης της απειλής μιας περαιτέρω πτώσης των τιμών.

«Ο κίνδυνος μη επίτευξης συμφωνίας είναι μία δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του OPEC», δήλωσε ο Joe McMonigle της Hedgeye Risk Management και πρώην προσωπάρχης του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας. «Νομίζω ότι ο κ. Falih χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο αυτό ως μοχλό πίεσης για να πείσει τους περισσότερο διστακτικούς παραγωγούς να συμφωνήσουν».

Χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Βενεζουέλα ζητούν να εξαιρεθούν από τη συμφωνία εξαιτίας των εσωτερικών τους προβλημάτων ή επειδή οι εξαγωγές ενέργειας από τις χώρες τους έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο κυρώσεων εκ μέρους ΗΠΑ.

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εκτός του καρτέλ, θεωρείται ο κρισιμότερος ίσως παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές σε ποιο βαθμό ήταν διατεθειμένη να συμμετάσχει. Ο υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, προειδοποίησε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα δυσχεραίνουν την παραγωγή ρωσικού αργού από τη Σιβηρία.

«Για εμάς είναι πολύ πιο δύσκολο να προχωρήσουμε σε περιορισμό της παραγωγής», δήλωσε την Πέμπτη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Παρόλο που ο Σαουδάραβας υπουργός εκτίμησε ότι μία περικοπή της παραγωγής -από τις χώρες του OPEC και τους συμμάχους τους- κατά ένα εκατ. βαρέλια/ ημέρα θα είναι «επαρκής», η ποσότητα αυτή είναι χαμηλότερη από αυτή που έχουν ζητήσει ορισμένοι αναλυτές και κυρίως, θα εκληφθεί από τις ΗΠΑ ως ένδειξη ότι το Ριάντ αψηφά την Ουάσιγκτον και προσωπικά τον πρόεδρο Τραμπ.