Οι Διπλωματικές Εντάσεις Σ. Αραβίας-Κουβέιτ Υποκρύπτουν Πετρελαϊκές Σκοπιμότητες

Οι Διπλωματικές Εντάσεις Σ. Αραβίας-Κουβέιτ Υποκρύπτουν Πετρελαϊκές Σκοπιμότητες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 18 Οκτωβρίου 2018 - 16:57

Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινείται η αγορά πετρελαίου καθώς οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση αλλά και με τα άλλα βασίλεια της αραβικής χερσονήσου εξελίσσονται αρνητικά. Ενώ έως πρόσφατα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην ανερμάτιστη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, στη διαμάχη του με το καθεστώς της Τεχεράνης και στην επιθετική ρητορική του κατά του ΟΠΕΚ, τώρα όλοι αναμένουν το τί θα πράξει το Ριάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters διαψεύδονται οι προσδοκίες 

για επανέναρξη της παραγωγής σε κοιτάσματα που διαχειρίζονται από κοινού η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Αγεφύρωτες επιχειρησιακές διαφορές, αλλά και οι ψυχρές διμερείς πολιτικές σχέσεις ορθώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια, επισημαίνουν άριστα πληροφορημένες πηγές.

Οι δύο χώρες διέκοψαν πριν από τρία χρόνια την παραγωγή στα κοιτάσματα Khafji και Wafra, στη λεγόμενη Ουδέτερη Ζώνη, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο από την αγορά 500.000 βαρέλια αργού ημερησίως. Καθώς οι τιμές ξεπέρασαν προς στιγμήν, φέτος, ακόμη και τα 85 δολάρια το βαρέλι, η Ουάσιγκτον φέρεται να πιέζει τις δύο πλευρές να  επανεκινήσουν τη συνεργασία τους, ώστε να αυξηθεί η πολυπόθητη προσφορά μαύρου χρυσού. 

Ο διάχοχος του θρόνου των Σαούντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος φαίνεται να έχει, πλέον, τον πρώτο λόγο στα πράγματα, επισκέφθηκε, τον περασμένο μήνα, το Κουβέιτ για να συζητήσει το θέμα. Σύμφωνα όμως με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συνομιλίες απέτυχαν να φέρουν πιο κοντά σε συμφωνία τα δύο αραβικά βασίλεια. 

«Δεν πήγαν καλά, γιατί η κυριαρχία του Κουβέιτ δεν είναι διαπραγματεύσιμη», σχολίασε μία εκ των πηγών. Πρόσθεσε δε, ότι το Ριάντ απαιτεί ώστε οι νόμοι του Κουβέιτ να μην ισχύσουν στην περίπτωση της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας Chevron, που διαχειρίζεται το κοίτασμα Wafra για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας.

Άλλη πηγή υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμούσε να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητες που σοβούν στην Ουδέτερη Ζώνη. Η πραγματικότητα είναι πως, ενώ η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί, αρχικά, να έχει διήμερη διάρκεια, διήρκησε, τελικά, μόλις λίγες ώρες πριν διακοπεί απότομα, τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου. 

Την ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών εντείνει το σαουδαραβικό εμπάργκο στο γειτονικό Κατάρ, αλλά και η διαφορική οπτική για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, σχολίαζαν οι πηγές. Το Κατάρ επιχειρεί να παραμείνει ουδέτερο στη διένεξη μεταξύ των αραβικών κρατών με την Ντόχα, που κατηγορείται, ευρέως, ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενώ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη, καθώς η μειονότητα των σιιτών στο εμιράτο είναι υπολογίσιμη. Σε μια κίνηση που έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, το Κουβέιτ υπέγραψε, πρόσφατα, αμυντική συνεργασία με την Τουρκία. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η παραγωγή πετρελαίου στην Ουδέτερη Ζώνη πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο και ξεκινά από τη δεκαετία του 1920. Οι πρώτες εντάσεις άρχισαν να φανερώνονται μόλις πριν από μια δεκαετία και κορυφώθηκαν το 2014, με την Σαουδική Αραβία να κλείνει το Khafij, επικαλούμενη περιβαλλοντικά ζητήματα. Ένα χρόνο αργότερα έκλεισε και το Wafra, με την διαχειρίστρια εταιρεία, Chevron, να επικαλείται δυσχέρειες στην εξασφάλιση αδειών για τους εργαζομένους και τα υλικά. Οι ειδικοί της αγοράς τονίζουν ότι η Ουδέτερη Ζώνη αποτελεί το πιο σημαντικό κοίτασμα στον κόσμο και ότι η παραγωγή από αυτό έχει διακοπεί σκόπιμα.