Το Ιράν Παρακάμπτει την Απειλή των Κυρώσεων Βρίσκοντας Νέους Πελάτες για το Πετρέλαιό του

Το Ιράν Παρακάμπτει την Απειλή των Κυρώσεων Βρίσκοντας Νέους Πελάτες για το Πετρέλαιό του
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 15 Οκτωβρίου 2018 - 19:16

Η πενία τέχνας κατεργάζεται και το Ιράν μοιάζει να ενστερνίζεται το αρχαιοελληνικό απόφθεγμα, έχοντας βρει νέους πελάτες για το πετρέλαιο του, την ώρα που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τους παραδοσιακούς πελάτες του, μήπως ανακαλύψουν τρόπο για να παρακάμψουν 

τις επερχόμενες αμερικανικές κυρώσεις, αναφέρει το πρακτορείο Shana επικαλούμενο δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ιράν, Eshaq Jahangiri, την Κυριακή.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, τα σχόλια του κ. Jahangiri διατυπώθηκαν στη διάρκεια διάσκεψης, την Κυριακή, όταν είπε ότι παρά το ότι ορισμένοι αγοραστές έπαψαν να προμηθεύονται αργό από το Ιράν, εξαιτίας των επαπειλούμενων αμερικανικών κυρώσεων, "καταφέραμε να βρούμε νέους πελάτες για το πετρέλαιό μας", χωρίς να αποκαλύψει, όμως, περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιπλέον, είπε ότι είχαν διαπραγματευτεί, επίσης, με τους παραδοσιακούς πελάτες τους προκειμένου να βρουν τρόπους συνεργασίας, παρά τις κυρώσεις. Ο κ. Jahangiri πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον παρατηρεί «συγκλονισμένη» τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, επειδή θεωρούσε ότι η Σαουδική Αραβία θα έσπευδε να αντισταθμίσει τις πιθανές ελλείψεις στην αγορά που θα προκαλούσε η απουσία του ιρανικού πετρελαίου. «Οι Αμερικανοί, παρά το ότι ισχυρίζονται ότι θέλουν να μηδενίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, δεν μπορούν να το πετύχουν, επειδή υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, με τις ιδιωτικές και τις εγχώριες εταιρείες να έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο», ανέφερε ο ίδιος. 

«Έχουμε αντλήσει πετρελαϊκά έσοδα με διάφορους τρόπους, οι εξαγωγές αυξάνονται και οι άνθρωποι τείνουν να προσανατολίζονται περισσότερο στα εγχώρια αγαθά», πρόσθεσε. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι το απότοκο των επικείμενων κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, γεγονός που θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Επίσης, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ για το ζήτημα της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι επηρεάζει, με τη σειρά του, την ανοδική τάση των τιμών στην αγορά πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια καθεστωτική αλλαγή στην Ισλαμική Δημοκρατία. «Ο τελικός στόχος τους είναι να απονομιμοποιήσουν το ισλαμικό κατεστημένο», τόνισε ο κ.  Ρουχανί σε ομιλία του.

«Έχουν ξεκινήσει με έναν διανοητικό και οικονομικό πόλεμο με στόχο να μας απονομιμοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπήρξε κυβέρνηση στις Η.Π.Α. πιο εχθρικά διακείμενη κατά του Ιράν, από τη σημερινή» κατέληξε ο Ιρανός πρόεδρος.