Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου έχασαν τον μεγαλύτερο πελάτη τους, δηλαδή την Κίνα, η οποία έως και το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε ήταν ο κορυφαίος αγοραστής αμερικανικού αργού

Ωστόσο έχει ήδη σχεδόν μηδενίσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, ένεκα του εμπορικού πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες στον πλανήτη. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal, η Κίνα δεν αγόρασε καθόλου αμερικανικό αργό, τον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο εισήγαγε μόλις 30.000 βαρέλια ημερησίως, όταν από τις αρχές του έτους, όπως και τον Ιούλιο, αγόραζε κατά μέσο όρο περισσότερα από 350.000 βαρέλια ημερησίως. 

Καθώς οι σχέσεις Πεκίνου- Ουάσιγκτον επιδεινώνονται συνεχώς, οι Αμερικανοί παραγωγοί καλούνται να εξεύρουν νέες αγορές για να καλύψουν το χάσμα που δημιουργείται. Η εξέλιξη επηρεάζει και άλλες χώρες, καθώς το αμερικανικό αργό διεκδικεί ολοένα μεγαλύτερο μερίδι της πίτας, που αυτή τη στιγμή μοιράζονται παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς, όπως είναι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως τώρα, το Πεκίνο δεν έχει επιβάλλει δασμούς στο αμερικανικό αργό, κάτι το οποίο έχει πράξει αναφορικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ. Κατά πως φαίνεται, όμως, επιβάλει ένα άτυπο εμπάργκο, ελπίζοντας, προφανώς, ότι η αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ για να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση της στη διμερή εμπορική διαμάχη.