Εκκωφαντική Προειδοποίηση του Al Arabiya: Ακόμη και στα 200 Δολάρια το Βαρέλι το Πετρέλαιο αν Επιβληθούν Κυρώσεις στο Ριάντ

Εκκωφαντική Προειδοποίηση του Al Arabiya: Ακόμη και στα 200 Δολάρια το Βαρέλι το Πετρέλαιο αν Επιβληθούν Κυρώσεις στο Ριάντ
energia.gr
Δευ, 15 Οκτωβρίου 2018 - 17:13

Στο ζοφερό ενδεχόμενο οι τιμές του πετρελαίου να μπορούσαν να εκτιναχθούν σε ιστορικά υψηλά, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία, αναφέρεται άρθρο γνώμης του γενικού διευθυντή του σαουδαραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Arabiya. Η προειδοποίηση του Turki Aldakhil απευθύνεται τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και την Δύση, εξαιτίας της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ και είναι σφοδρός επικριτής του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετά την είσοδό του στο προξενείο της αραβικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και το πτώμα του εξαφανίστηκε, κάτι που αρνείται σθεναρά η Σαουδική Αραβία. «Αν επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή που θα συνταράξει τον κόσμο», έγραψε ο Aldakhil και πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το Ριάντ να αρνηθεί να αυξήσει την παραγωγή του στα 7,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Κανένας δεν θα πρέπει να αποκλείσει ένα άλμα της τιμής στα 100 δολάρια, ή στα 200 δολάρια, ή και ακόμη υψηλότερα».

Σημειωτέον, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Σαουδική Αραβία με την επιβολή αυστηρής τιμωρίας, αν αποδειχθεί πως ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στους χώρους του προξενείου της στην Πόλη, αν και παραδέχτηκε, επίσης, πως η Ουάσινγκτον θα τιμωρούσε τον ίδιο τον εαυτό της, αν έπαυε να συνεχίσει να πωλεί στρατιωτικό εξοπλισμό προς το Ριάντ. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαλμάν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως διατηρεί παντελή άγνοια για το τί μπορεί να συνέβη στον Κασόγκι. Σε κάθε περίπτωσηκαι σε μία ένδειξη του πόσο σοβαρή θεωρείται η υπόθεση, η Ουάσιγκτον αποστέλλει τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ριάντ.

Υπό το πρίσμα των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων η Σαουδική Αραβία αρχίζει να βλέπει το όνειρό της να αναδειχθεί σε επενδυτικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας να σβήνει.  

Η διάβρωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνεται και στο χρηματιστήριο του βασιλείου με τον δείκτη Tadawull All Share να καταγράφει σήμερα ενδοσυνεδριακή πτώση 3,5%, ύστερα από τη βουτιά του 7% στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ το εθνικό νόμισμα διολίσθησε σε χαμηλά διετίας, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 3,7524 ριάλ ανά δολάριο. 

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε εκπονήσει άκρως φιλόδοξα σχέδια για την εγχώρια οικονομία, μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στο χρηματιστήριο. Το σχέδιο αυτό έχει παγώσει και είναι αμφίβολο το εάν και κατά πότε θα τεθεί ξανά σε εφαρμογή. Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις του με επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Google, η Warner Bros και η εταιρεία αεροδιαστημικής του Ρίτσαρντ Μπράνσον απέβησαν άκαρπες. Η εξαφάνιση Κασόγκι και η τροπή, που έλαβε η υπόθεση, εξελίσσεται, ωστόσο, στο μεγαλύτερο εμπόδιο όλων. 

Το σαουδαραβικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει ένα πεδίο ίσων ευκαιριών για όλες τις ξένες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ότι τα deals στο εξής θα στηρίζονται σε οικονομικούς και μόνο όρους και όχι στην πολιτική επιρροή ή στους όποιους δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια. Προσέβλεπε δε σε παθητικές ξένες επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την ένταξη των τοπικών μετοχών σε αρκετούς διεθνείς δείκτες. Ωστόσο οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν το θρίλερ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουν το τί θα πράξει ο Λευκός Οίκος.