Την πρόθεση της να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, έως το 2035, γνωστοποίησε η ρωσική κυβέρνηση, τη στιγμή που στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την στήριξη της Ουάσινγκτον, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική αντιπαράθεση, ανάμεσα στους υπέρμαχους και τους αντιτιθέμενους στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream ΙΙ, που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, μέσω υποθαλάσσιας σύνδεσης με την Βαλτική, αρχικά την Γερμανία και εν συνεχεία την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΒΝΑ, η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, γεγονός που ενισχύει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, εν μέσω κλίματος πόλωσης εντός Ε.Ε., επιβεβαίωσε, την Δευτέρα τη στήριξή του στο έργο ολοκλήρωσης του δεύτερου σκέλους τού αγωγού Nord Stream, παραβλέποντας τις έντονες αντιδράσεις των χωρών, κυρίως, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί τον πολυσυζητημένο αγωγό Nord Stream ΙΙ ως «ένα χρήσιμο έργο», δεδομένου ότι, η ζήτηση σε φυσικό αέριο εντός της Γερμανίας αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία τα αμέσως επόμενα χρόνια, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιετζ.

«Αγοράζουμε φυσικό αέριο από πολλές διαφορετικές χώρες, από τη Ρωσία, από τη μία πλευρά, ταυτόχρονα, όμως, από τη Βρετανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, και οι ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο αυξάνονται, οπότε, ο αγωγός Nord Stream ΙΙ είναι, από εμπορικής πλευράς, ένα έργο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προσοχή».

Η ίδια επιβεβαίωσε, προηγούμενη δήλωση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ότι το ζήτημα και ο τρόπος με τον οποίο θα παρακαμφθεί η Ουκρανία, όταν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream ΙΙ, θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή. Η Ουκρανία, επεσήμανε, δεν θα πρέπει να χάσει την ιδιότητα της ως χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom, Άλεξεϊ Μίλερ, έχει εξασφαλιστεί, σε ποσοστό 70%, η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση τού αγωγού Nord Stream ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom, η οποία διαχειρίζεται το έργο, έχει αναλάβει κατά το ήμισυ τη χρηματοδότηση τού εν λόγω αγωγού, που θα μεταφέρει συνολικά 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που ανέρχεται σε 9,5 σισ. ευρώ. Το υπόλοιπο πόσο της επένδυσης κατανέμεται στις γερμανικές Uniper και Wintershall την αγγλοολλανδική Dutch Shell τη γαλλική Engie και την αυστριακή OMV.