Για το Ενδεχόμενο Αύξησης του Ογκου των Απορριμμάτων κατά 70% ως το 2050 Προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Για το Ενδεχόμενο Αύξησης του Ογκου των Απορριμμάτων κατά 70% ως το 2050 Προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα
energia.gr
Παρ, 21 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:58

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, προειδοποιεί ότι είναι πιθανή μία αύξηση κατά 70% του όγκου των απορριμμάτων ως το 2050.

Εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, ο όγκος των σκουπιδιών σε παγκόσμια κλίμακα θα αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, φθάνοντας τα 3,4 δισ. τόνους, από 2,01 δισ. τόνους το 2016, υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ιλιγγιώδης αύξηση των απορριμμάτων και των αποβλήτων σε όλη την υφήλιο εγείρει μια επιπρόσθετη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνεται.

«Η κακή διαχείριση των σκουπιδιών βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κάτι που προστίθεται στο πρόβλημα του κλίματος», σχολίασε η Λόρα Τακ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζα, αρμόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Δυστυχώς, είναι συχνά οι πιο φτωχοί εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων», πρόσθεσε.

Αν και στις λεγόμενες πλούσιες χώρες δε ζει παρά το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτές παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των σκουπιδιών του πλανήτη. Η Ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού ευθύνονται, από την πλευρά τους, για περίπου το ένα τέταρτο (23%) του συνόλου των απορριμμάτων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Παράλληλα, ως το 2050 ο όγκος των σκουπιδιών στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να τριπλασιαστεί και στη Νότια Ασία να υπερδιπλασιαστεί.

«Η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων έχει οικονομική λογική», παρατήρησε η Σίλπα Κάζα, ειδικός για την αστική ανάπτυξη στην Παγκόσμια Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι πολύ πιο δαπανηρό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για την υγεία και για το περιβάλλον από το να βρεθούν λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την κακή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, η οποία εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, καθώς το υλικό αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, μολύνοντας οικοσυστήματα για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια.

Το 2016, ο πλανήτης παρήγαγε 242 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των στερεών σκουπιδιών.

Εξάλλου, ενώ οι πλούσιες χώρες ανακυκλώνουν περίπου το ένα τρίτο των απορριμμάτων τους, μόλις το 4% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στις φτωχότερες χώρες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνιστά, μεταξύ άλλων, να προσφερθεί χρηματοδότηση στις χώρες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να αναπτύξουν δημόσια συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης ειδών από πλαστικό ή με πλαστικές συσκευασίες, να μειωθούν τα διατροφικά σκουπίδια και να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Από το 2000, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από $ 4,7 δισ. σε προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.