Συμφωνίες για Ερευνες Υδρογονανθράκων, Υψους $ 1 Δισ., Υπέγραψε η Αίγυπτος με Shell και Petronas

Συμφωνίες για Ερευνες Υδρογονανθράκων, Υψους $ 1 Δισ., Υπέγραψε η Αίγυπτος με Shell και Petronas
energia.gr
Τρι, 18 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:40

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου υπέγραψε συμφωνίες για έρευνες πετρελαίου και αερίου, αξίας περίπου $ 1 δισ., με τη Royal Dutch Shell και την Petronas της Μαλαισίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες, Δευτέρα, αιγυπτιακά μέσα.

Οι συμφωνίες αφορούν οκτώ γεωτρήσεις στην περιοχή του Δέλτα του Δυτικού Νείλου.

Παράλληλα, επικαλούμενη δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο το Σάββατο, η Daily News Egypt ανέφερε ότι έχει υπογραφεί μια επιπλέον συμφωνία, ύψους $ 10 εκατ., με τη βρετανική Rockhopper, την Kuwait Energy και την καναδική Dover για την πραγματοποίηση τεσσάρων γεωτρήσεων στη Δυτική Έρημο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Tarek El-Molla δήλωσε ότι η υλοποίηση διεθνών διαγωνισμών και συμφωνιών στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αιγύπτου θα συνεχιστεί με πλήρη δυναμική, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πόροι της χώρας, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς και να μειωθούν οι εισαγωγές.

Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα οδήγησαν σε «εξαιρετικά αποτελέσματα», καθώς, από τον Ιούνιο του 2014, έχουν υπογραφεί 63 νέες συμφωνίες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις συνολικές επενδύσεις να ανέρχονται περίπου στα $ 15 δισ.

«Η Αίγυπτος φιλοδοξεί να καταστεί περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου, μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου πεδίου Zohr στα ανοικτά της χώρας. Το Zohr είναι το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, με αποθέματα που εκτιμώνται στα 30 τρισ. κυβικά πόδια», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι νέες συμφωνίες θα φέρουν την Αίγυπτο ένα βήμα πιο κοντά στον τερματισμό της εξάρτησής της από τις εισαγωγές LNG.