13,7 Εκατ. Θέσεις Εργασίας Μπορούν να Δημιουργηθούν ως Αποτέλεσμα των Πολιτικών για το Αστικό Κλίμα

13,7 Εκατ. Θέσεις Εργασίας Μπορούν να Δημιουργηθούν ως Αποτέλεσμα των Πολιτικών για το Αστικό Κλίμα
energia.gr
Πεμ, 13 Σεπτεμβρίου 2018 - 11:27

Οι φιλόδοξες πολιτικές για το αστικό κλίμα με ορίζοντα το 2030 είναι σε θέση να οδηγήσουν στη δημιουργία 13,7 εκατ. θέσεων εργασίας στις πόλεις, αποτρέποντας παράλληλα 1,3 εκατ. πρόωρους θανάτους ετησίως.

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη με τίτλο ‘Climate Opportunity: More Jobs; Better Health; Liveable Cities’ (σ.σ. ‘Κλιματική Ευκαιρία: Περισσότερες Θέσεις Εργασίας - Καλύτερη Υγεία - Βιώσιμες Πόλεις’).

Η έρευνα που παρουσιάζεται στην έκθεση διεξήχθη από το δίκτυο C40 όπου συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (Global Covenant of Mayors for Climate & Energy) και το Ινστιτούτο NewClimate.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ενίσχυση της δράσης για το αστικό κλίμα με ορίζοντα το 2030 είναι σε θέση να εξοικονομήσει 40 δισ. ώρες που δαπανάται στις μετακινήσεις και δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στη μείωση των ετήσιων δαπανών των νοικοκυριών.

Η έκθεση αναφδεικνύει, επίσης, ότι οι τρεις περιοχές που θα μπορούσαν να επωφεληθούν κατά κύριο λόγο από την αύξηση των θέσεων εργασίας είναι οι ΗΠΑ (+1,32 εκατ. θέσεις), η ΕΕ (+3,8 εκατ.) και η Κίνα (+1,86 εκατ.).

Η έκθεση εξετάζει μια σειρά από αποτελεσματικές αστικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των μηχανισμών ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και της εφαρμογής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο,:

  1. Οι επενδύσεις σε εργασίες που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση κατοικιών θα οδηγήσουν στη δημιουργία 5,4 εκατ. θέσεων εργασίας στις πόλεις.
  2. Οι βελτιωμένες υπηρεσίες λεωφορείων και τα εκτενέστερα δίκτυα συγκοινωνιών μπορούν να αποτρέψουν τον πρόωρο θάνατο περίπου 1 εκατ. ανθρώπων ετησίως, χάρη στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των θανατηφόρων τροχαίων.
  3. Η αξιοποίηση, σε περιφερειακό επίπεδο, των ΑΠΕ για τη θέρμανση και ψύξη κτιρίων μπορεί να αποτρέψει επιπλέον 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως έως το 2030, καθώς και να δημιουργήσει περίπου 8,3 εκατ. θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη σημαντική μείωση των εκπομπών.

Συνοψίζοντας, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές για το κλίμα μπορούν να έχουν αναλογικά σημαντικότερα αποτελέσματα για τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος στις αναπτυσσόμενες πόλεις, όπου οι πληθυσμοί μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο Thomas Day, εταίρος του Ινστιτούτου NewClimate που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε ότι «οι πόλεις αντιπροσωπεύουν το 73% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας τις κλιματικές δράσεις μεγάλης κλίμακας σε αστικές περιοχές υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητα προκειμένου να επιτευχθούν οι υψηλότεροι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων».

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι πόλεις είναι ήδη αυτές που πρωτοστατούν στη μείωση των εκπομπών, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας σε κτίρια, συστήματα μεταφορών και βιομηχανίες.

«Η έκθεση Climate Opportunity θα δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία υπέρ της δράσης για το κλίμα, δείχνοντας τη βαθιά σύνδεση μεταξύ του κλίματος και άλλων αστικών προτεραιοτήτων όπως η δημόσια υγεία, η μείωση της φτώχειας και η οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Day.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 14 Σεπτεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο και στην οποία θα συμμετάσχουν πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρήσεις και ακτιβιστές που δεσμεύονται στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.