Το Ιράν «υπέστη ζημιές» $ 80 δισ. σε 16 χρόνια εξαιτίας των αποφάσεων της γαλλικής Total να αποχωρήσει από τη χώρα, σύμφωνα με τον Hossein Ali Haji Deligani, μέλος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού του ιρανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mizan, ο Deligani επέκρινε την αποχώρηση της Total από τη χώρα εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης το 2012, αλλά και την ακόλουθη επανέναρξη των δραστηριοτήτων του γαλλικού κολοσσού στη χώρα το 2015, μετά την υπογραφή ΄της διεθνούς συμφωνίας για το ιτανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Αν και η εταιρεία ήρθε και στη συνέχεια εγκατέλειψε το Ιράν πολλές φορές, δεν αντιμετώπισε καμία απώλεια. Ωστόσο, το υπουργείο υπέγραψε πρόσφατα με την εταιρεία μια συμφωνία στην οποία δεν προβλέπονται χρονικοί περιορισμοί», πρόσθεσε.

Στις 20 Αυγούστου, ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeh, δήλωσε ότι η Total αποχώρησε επισήμως από το συμβόλαιο αυτό που αφορούσε την ανάπτυξη της Φάσης 11 του γιγάντιου πεδίου South Pars.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2017 μεταξύ της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC) και μιας κοινοπραξίας των Total, China National Petroleum Corporation (CNPC) International και Petropars, με την αρχική επένδυση εκ μέρους της Total να ανέρχεται στο $ 1 δισ.

Η CNPC International θα αναλάβει το μερίδιο της Total στο συμβόλαιο, αυξάνοντας τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στο 80,1%.

Το Σάββατο, ο Zanganeh ανέφερε ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός δεν αναμένεται να καταβάλει πρόστιμο στο Ιράν για την απόσυρσή του από τη σύμβαση για την ανάπτυξη της Φάσης 11 του South Pars.

Ωστόσο, το ποσό που έχει ήδη δαπανήσει η Total δε θα επιστραφεί μέχρι να αρχίσει η λειτουργία του έργου, πρόσθεσε ο Zanganeh.