Μετά την Apple, Sony και Google Τείνουν το Χέρι στην Ανανεώσιμη Ενέργεια

Μετά την Apple, Sony και Google Τείνουν το Χέρι στην Ανανεώσιμη Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 12 Σεπτεμβρίου 2018 - 18:53

Μετά την Αpple τώρα ακόμη ένας τεχνολογικός γίγας, η Sony δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές του σε παγκόσμια κλίμακα. Η μετάβαση του ιαπωνικού ομίλου στην ανανεώσιμη ενέργεια θα έχει ολοκληρωθεί έως το έτος 2040. Σημειωτέον ότι η Sony είναι μέλος της πρωτοβουλίας RE100 που λειτουργεί από τη διεθνή ΜΚΟ, The Climate Group, με περισσότερες από 140 εταιρείες, παγκοσμίως, να έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο της RE100 ενώ αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή πολλές περισσότερες στο προσεχές μέλλον

Η Sony επιβεβαίωσε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους τους επιχειρηματικούς της χώρους. Για να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή, ο ιαπωνικός όμιλος θα επεκτείνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επιχειρηματικούς χώρους του, στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική, ενώ οι εγκαταστάσεις της Sony στην Ευρώπη έχουν ήδη επιτύχει 100% χρήση ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο όμιλος θα προωθήσει, επίσης, την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στα εργοστάσια παραγωγής του στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και σε άλλες χώρες. Στην Ιαπωνία είμαι εγκατεστημένα πολλά από τα εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών της Sony, τα οποία καταναλίσκουν τις υψηλότερες ποσότητες ενέργειας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Η Sony θα δημιουργήσει, ακόμη, ένα ενδοεπιχειρησιακό σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στους χώρους παραγωγής της. Επίσης, θα εξετάσει την τροφοδότηση των δικτυακών τόπων της μέσω ηλεκτρικών δικτύων που ανήκουν σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες χρησιμοποιούν εσωτερικές εγκαταστάσεις παραγωγής που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή.

Δεν είναι όμως η Apple και η Sony. Ενέργεια από αιολικά πάρκα της Ε.Ε. θα αγοράζει τώρα η Google.

Επενδύσεις στην αιολική ενέργεια κάνει η αμερικανική Google, η οποία συνήψε συμφωνία δεκαετούς διάρκειας με τρία αιολικά πάρκα στην Φινλανδία. Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται ακόμη στη φάση της κατασκευής και η ενέργεια που θα παράγεται από αυτά θα χρησιμοποιείται για το κέντρο δεδομένων της αμερικανικής εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται σφόδρα για να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος και να ελαχιστοποιήσουν, εκ παραλλήλου, το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, οι οποίες ονομάζονται συμφωνίες αγοράς ενέργειας από εταιρείες (ΡΡΑ), η Google/Αlphabet, η Microsoft και άλλες μπορούν να αγοράσουν απευθείας ηλεκτρική ενέργεια από τον παραγωγό της.

Σε δηλώσεις της η Google ανέφερε πως η τωρινή συμφωνία της στη Φινλανδία είναι και η πρώτη στην Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς κρατική επιδότηση.

Συνολικά η παραγωγική ικανότητα των τριών αιολικών πάρκων στη Φινλανδία θα ανέρχεται σε 190 μεγαβάτ, ενώ την κατασκευή τους αναλαμβάνουν η γαλλική Neoen και οι γερμανικές CPC και WPD. Σημειωτέον, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα νέα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά περισσότερο από 25%, με την παραγωγική ικανότητά τους να πέφτει στα 4,5 μόλις γιγαβάτ.

Τα σχετικά στοιχεία της WindEurope αποτυπώνουν την όξυνση του ανταγωνισμού, που συνδέεται ευθέως με τη σταδιακή κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων σε ΑΠΕ.

Το 2017 οι συμφωνίες ΡΡΑ, κυρίως στην αιολική και ηλιακή ενέργεια ανήλθαν σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς εξασφάλιζαν, στις αντίστοιχες εταιρείες, παραγωγική ικανότητα άνω των 5 γιγαβάτ, δηλαδή, ποσοστιαία αύξηση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το 2016.