Η Βία δεν Εγκαταλείπει την Λιβύη- Εισβολή Ενόπλων στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου

Η Βία δεν Εγκαταλείπει την Λιβύη- Εισβολή Ενόπλων στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 11 Σεπτεμβρίου 2018 - 18:23

Στόχος επίθεσης έγινε σήμερα η έδρα της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Στο σημείο έσπευσαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, την ώρα που ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις

Εργαζόμενος στην εταιρεία περιέγραψε στο Reuters το πώς μια ομάδα ενόπλων άνοιξαν πυρ μέσα στο κτίριο, ενώ ο ίδιος πήδηξε από ένα παράθυρο για να σωθεί. «Πολλοί δέχθηκαν πυρά», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Mustafa Sanallah απομακρύνθηκε με ασφάλεια. Έως στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα.

Ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός τομέας της Λιβύης έχει επανειλημμένα γίνει στόχος επιθέσεων, ύστερα από την υποκινούμενη από το ΝΑΤΟ επανάσταση για την ανατροπή του Συνταγματάρχη Καντάφι, το 2011. Οι πετροχημικές εξαγωγές αντιπροσώπευαν τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατικών εσόδων, επί διακυβέρνησης της χώρας από τον Λίβυο δικτάτορα, με την παραγωγή να ανέρχεται σε 1,6 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.

Μετά την ανατροπή και το βίαιο θάνατό του, η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 20%, πριν ανακάμψει, τελικά και επιστρέψει σε επίπεδα της τάξης των περισσότερων από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, ημερησίως, έως τα τέλη του 2017.

Ο Opec εκτιμά τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης στα 48 δισεκατομμύρια βαρέλια, ποσοσότητα που είναι η μεγαλύτερη στην Αφρική.