Η Αμερικανική Κυβέρνηση Ενέκρινε την Πώληση Πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα της Χώρας

Η Αμερικανική Κυβέρνηση Ενέκρινε την Πώληση Πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα της Χώρας
energia.gr
Τρι, 21 Αυγούστου 2018 - 11:27

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση ποσοτήτων αργού πετρελαίου από το στρατηγικό πετρελαϊκό απόθεμα της χώρας, κίνηση που επιτρέπεται βάσει πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων και η οποία στοχεύει να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά σε μία συγκυρία κατά την οποία σφίγγει ο κλοιός των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν

Βάσει της πρόσφατης απόφασης του προέδρου Τραμπ, έντεκα εκατομμύρια βαρέλια αργού θα προσφερθούν για παραδόσεις μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 30ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, επικαλούμενοι ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Το στρατηγικό αποθεματικό πετρελαίου των ΗΠΑ ιδρύθηκε στη δεκαετία του '70, αφού η αμερικανική οικονομία είχε κυριολεκτικά παραλύσει υπό το βάρους ενός πετρελαϊκού εμπάργκο. Το 2011 το απόθεμα αυτό περιείχε 727 εκατομμύρια βαρέλια σε εγκαταστάσεις κατά μήκος των ακτών του Τέξας και της Λουιζιάνα. Το στρατηγικό απόθεμα αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε καύσιμα που προκλήθηκαν από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο τυφώνας Katrina το 2005 και η κατάρρευση της παραγωγής της Λιβύης το 2011.

Ενθαρρυμένα από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, τα μέλη των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ έχουν θεσπίσει τα τελευταία χρόνια τις πωλήσεις πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα με σκοπό τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Από το 2015, το Κογκρέσο έχει ψηφίσει πέντε νόμους που προβλέπουν πωλήσεις από το στρατηγικό πετρελαϊκό απόθεμα, το μέγεθος του οποίου αναμένεται να μειωθεί στα 410 εκατομμύρια βαρέλια ως το 2027, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική του Πανεπιστημίου Columbia.

Από τις αρχές του 2017, οπότε και ξεκίνησαν οι πωλήσεις που ενέκρινε το Κογκρέσο, το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει ήδη μειωθεί στα 660 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Οι πωλήσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους έρχονται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία οι κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου οι ΗΠΑ κατά του Ιράν αναμένεται να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Η ClearView Energy Partners, μια εταιρεία συμβούλων, σημειώνει ότι η 1η Οκτωβρίου, ημέρα που ξεκινούν οι πωλήσεις πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση Τραμπ, είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία τέτοιες πωλήσεις επιτρέπονται βάσει των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

«Το γεγονός ότι επιλέχθηκε η συντομότερη -βάσει των σχετικών νομοθετικών προβλέψεων- ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι νέες πωλήσεις (σ.σ. από το στρατηγικό απόθεμα) φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανησυχία του προέδρου Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης ελλείψεων στην αγορά πετρελαίου που συνδέεται με την επαναφορά των πετρελαϊκών κυρώσεων κατά του Ιράν», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων στους Financial Times.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις αυτές δεν εμποδίζουν το Λευκό Οίκο να επικαλεσθεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση έως και 30 εκατομμυρίων βαρελιών επιπλέον, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, τόνισε η ClearView.

Σημειώνεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, τα συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας για την πώληση ποσοτήτων από το στρατηγικό απόθεμα της χώρας.