Η ανακοίνωση των αλλαγών στη σύνθεση των δεικτών του MSCI έγινε τη Δευτέρα μετά το κλείσιμο των αγορών. Τότε έγινε γνωστό ότι η μετοχή της Motor Oil Hellas προστίθεται στον δείκτη MSCI Greece από τον οποίο αφαιρείται η μετοχή της Folli Follie Group.

Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στους δείκτες που ανακοινώθηκαν θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 31ης Αυγούστου, δηλαδή η πρώτη συνεδρίαση κατά την οποία η ΜΟΗ θα είναι στον MSCI Greece θα είναι εκείνη της Δευτέρας 3ης Σεπτεμβρίου, εντούτοις κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης η μετοχή κέρδισε 7,03% (1,26 ευρώ) κλείνοντας στα 19,18 ευρώ και με όγκο συναλλαγών που κάθε άλλο παρά παραμονή Δεκαπενταύγουστου θύμιζε, αφού ξεπέρασε τα 5,3 εκατ. ευρώ όταν τον Αύγουστο ο ημερήσιος τζίρος της μετοχής κυμάνθηκε από τις 697 χιλ. έως τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Πώς όμως υποδέχθηκαν οι αναλυτές την είδηση;

Όπως επισημαίνει σε ενημερωτικό σημείωμά της η Wood & Company (14/8) η ΜΟΗ θα είναι η 6η μεγαλύτερη προσθήκη στον MSCI ΕΜ διεθνώς και ο οίκος αναμένει μαζικές εισροές για τη μετοχή, τις οποίες υπολογίζει στα 143 εκατ. δολάρια. Εάν προστεθούν και τα funds που ακολουθούν άλλους δείκτες όπως ο MSCI Greece και ο MSCI EMEA οι εισροές, σύμφωνα με τη Wood θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 474,5 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Wood & Company είχε από τις 10 Αυγούστου εκτιμήσει πως η αποχώρηση της FFGRP από τον MSCI Greece, δημιουργεί ευκαιρία για τη ΜΟΗ να ενταχθεί στο δείκτη. Ωστόσο ο οίκος δεν ανέμενε η προσθήκη να γίνει άμεσα στις αλλαγές σύνθεσης του δείκτη τον Αύγουστο αλλά σε 3 μήνες, το Νοέμβριο, ανάλογα με τις αποδόσεις τόσο της ΜΟΗ όσο και των άλλων ελληνικών μετοχών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Wood η στάθμιση της ΜΟΗ στον MSCI Greece θα είναι 7,5%, στον MSCI EM 0,02%, στον MSCI EMEA 0,18% και στον MSCI EME 0,42%.

Αλλά και η Citi σχολίασε την είσοδο της ΜΟΗ στον MSCI, επισημαίνοντας τη θετική αντίδραση και την άνοδο της τιμής της μετοχής μετά τις ανακοινώσεις.

Να σημειωθεί τέλος ότι διεθνώς στις τριμηνιαίες αλλαγές του Αυγούστου του δείκτη MSCI EM, έχουμε 17 προσθήκες εκ των οποίων οι 14 αφορούν σε κινεζικές μετοχές και 3 διαγραφές. Ο συντελεστής συμμετοχής κινεζικών μετοχών αυξάνεται από 2,5% σε 5%, ενώ με τις αλλαγές η Wood προβλέπει ότι η περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής θα υποστεί σημαντικές εκροές της τάξης των 4 δισ. δολαρίων.

 

(capital.gr)