Με Φόντο το Ιράν, Παιχνίδια Σκοπιμότητας από την Σ. Αραβία: Υποσχέθηκε Αύξηση Αλλά Προέβη σε Μείωση της Παραγωγής Πετρελαίου της

Με Φόντο το Ιράν, Παιχνίδια Σκοπιμότητας από την Σ. Αραβία: Υποσχέθηκε Αύξηση Αλλά  Προέβη σε Μείωση της Παραγωγής Πετρελαίου της
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 14 Αυγούστου 2018 - 18:49

Τί και αν «διερρήγνυαν», τα ιμάτιά τους οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αυξήσουν, τον Ιούλιο, την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου τους, για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη μείωση των ιρανικών εξαγωγών μαύρου χρυσού, έπραξαν το ακριβώς αντίθετο! Ο μεγαλύτερος παραγωγός του Οpec άντλησε μόλις 10,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν αναλυτές και σύμβουλοι του ερευνητικού βραχίονα του διεθνούς καρτέλ

Πρόκειται για μείωση που υπερβαίνει τα 52.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Τα δεδομένα που παρέθεσε η Σαουδική Αραβία κατέδειξαν ακόμη μικρότερο όγκο παραγωγής, δηλαδή, χαμηλότερα  από 10,3 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στη μηνιαία έκθεση του Opec για την αγορά πετρελαίου, τελούν υπό το μικροσκόπιο των ιεθνών παρατηρητών, αφότου η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να αυξήσουν, κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα την παραγωγή τους,  ύστερα από τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Πετρελαίου τους, τον Ιούνιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους παραγωγούς αργού να παράξουν περισσότερο πετρέλαιο αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο κ. Τραμπ επιδιώκει να συγκρατήσει τις αυξητικές τάσεις στις τιμές του αργού, εν όψει των Ενδιάμεσων Εκλογών που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου από το αραβικό βασίλειο είχε διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 10 εκ. βαρελιών τον Μάιο, καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες προέβησαν, κατόπιν συμφωνίας, σε ραγδαίες περικοπές της παραγωγής τους.

Τα στοιχεία για την παραγωγή της Σ. Αραβίας, τον Ιούλιο τέθηκαν, όμως, υπό τη στενή παρακολούθηση των διεθνών παρατηρητών της αγοράς, με ορισμένους εξ αυτών να ισχυρίζονται ότι είναι αρκετά υψηλότερη, ξεπερνώντας, πιθανώς και τα 10,6 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Το αραβικό βασίλειο υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να μειώσει την παραγωγή του επειδή δεν υπήρξε ικανοποιητική ζήτηση για το αργό του, καθώς ο μεγάλος ανταγωνιστής της χώρας, το Ιράν, προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις στους πελάτες του στην Ασία, προκειμένου να επωφεληθεί πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες αμερικανικές κυρώσεις, τον προσεχή Νοέμβριο.

Όσοι αμφισβητούν τα εν λόγω στοιχεία ισχυρίζονται πως η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή της για να καθησυχάσει τις ΗΠΑ, αλλά θέλει, επίσης, να αποτρέψει μια ενδεχόμενα υπερβολική μείωση των τιμών, αποστέλλοντας, με αυτό τον τρόπο, διφορούμενα μηνύματα. Η τιμή της ποικιλίας αναφοράς, Βrent, οι οποίες αυξήθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο, υποχώρησαν, έκτοτε, σε επίπεδα χαμηλότερα των 73 δολαρίων.

Oι σαουδάραβες πρέπει να διατηρήσουν, επίσης, ένα ανεκτό επίπεδο σχέσεων με το Ιράν, τον μεγάλο ανταγωνιστή τους στο Οpec.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου του Opec ανήλθε σε 32,3 εκ. βαρέλια ημερησίως, ήταν δηλαδή, αυξημένη κατά 41.000 βαρέλια σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη μηνιαία μέτρηση, παρά τη μείωση της παραγωγής από το Ριάντ.