ΙΕΑ: Απειλή για την Διατήρηση της Παγκόσμιας Παραγωγής Πετρελαίου η Εφαρμογή των Κυρώσεων των ΗΠΑ Κατά της Τεχεράνης

ΙΕΑ: Απειλή για την Διατήρηση της Παγκόσμιας Παραγωγής Πετρελαίου η Εφαρμογή των Κυρώσεων των ΗΠΑ Κατά της Τεχεράνης
energia.gr
Δευ, 13 Αυγούστου 2018 - 07:58

«Όταν θα τεθούν σε ισχύ οι πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ίσως σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή σε άλλες χώρες, η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη», επισημαίνει ο ΙΕΑ στη νέα του έκθεση σχετικά με την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, για το μήνα Αύγουστο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να σταματήσουν τελείως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τις 4 Νοεμβρίου εάν θέλουν να μην υποστούν κυρώσεις. Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων μεταφράστηκε σε μείωση των εξαγωγών του αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά «αυτή τη φορά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σοβαρός», σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Αναφορικά με την συνολική προσφορά πετρελαίου, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αυτή αυξήθηκε κατά 300 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, ανερχόμενη συνολικά σε 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η συμμόρφωση με τη Συμφωνία της Βιέννης, του Νοεμβρίου του 2016, ανάμεσα σε παραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ, για μείωση της παραγωγής, υποχώρησε στο 97% τον Ιούλιο, καθώς ελαττώθηκαν οι περικοπές στην παραγωγή. Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 και κατά 1,85 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019.
 
Η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ ήταν σταθερή τον Ιούλιο, στα 32,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όπως σημειώνει ο ΙΕΑ, μια απροσδόκητη πτώση της προσφοράς στη Σαουδική Αραβία αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή στα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και τη Νιγηρία. Η συμμόρφωση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στη Συμφωνία της Βιέννης παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο στο 121%.

Στον τομέα της ζήτησης, μετά από μία έντονη αύξηση κατά το 1ο τρίμηνο του 2018, το 2ο και 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός επιβραδύνθηκε δραματικά, φτάνοντας στο σχετικά χαμηλό επίπεδο του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός στην νέα του έκθεση. Κατά το 4ο τρίμηνο αναμένεται, ωστόσο, ανάκαμψη, με τη ζήτηση να αγγίζει συνολικά τα 100,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης παραμένουν αμετάβλητες στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το 2019 η αύξηση επιταχύνεται ελαφρά, φτάνοντας τα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η πρόβλεψη καθίσταται αμφίβολη εξαιτίας της κλιμάκωσης των εμπορικών πολέμων και της αύξησης των τιμών σε περίπτωση που η προσφορά περιορισθεί.

Όσον αφορά τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ, αυτά εμφάνισαν εποχική υποχώρηση κατά 7,2 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, ανερχόμενα συνολικά σε 2.823 εκατ. βαρέλια, μειωμένα κατά 32 mb εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο. Τα αποθέματα στο τέλος του 2ου τριμήνου ήταν αυξημένα κατά 6,6 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το τέλος του 1ου τριμήνου, οπότε και παρατηρήθηκε η πρώτη τριμηνιαία αύξηση από το 1ο εξάμηνο του 2008. Εκτός ΟΟΣΑ, τα αποθέματα ήταν επίσης κατά κύριο λόγο αυξημένα κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου.

Παράλληλα, ο Οργανισμός στην έκθεσή του τονίζει ότι οι τιμές του Brent υποχώρησαν τον Ιούλιο λόγω της αυξημένης παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι τιμές του WTI χάρη στη δυναμικότητα του αμερικανικού διυλιστικού τομέα και των εξαγωγών των ΗΠΑ. Και τα δύο σημεία αναφοράς είναι αυξημένα κατά πάνω από 50% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ η διαφορά ανάμεσα σε Brent και WTI τον Ιούλιο υποχώρησε έντονα σε σχέση με τον Ιούνιο.
 
Τέλος, η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή κατά το 2ο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να είναι κατά 2 εκατ. βαρέλια υψηλότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο ΙΕΑ αναμένει, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης του καλοκαιριού, τα αποθέματα προϊόντων διύλισης θα μειωθούν, πριν αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι προοπτικές θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τις ροές διύλισης του Ιράν και τις συνακόλουθες μεταβολές στις τιμές και τα περιθώρια διακύμανσης του αργού.