Με αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και το μάνατζμεντ της μεγαλύτερης θυγατρικής, της Άκτωρ, ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της Ελλάκτωρ η νέα διοίκησή της υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Αναστάσιο Καλλιτσάντση.

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Άκτωρ, ο Δημήτρης Κούτρας αποχώρησε καθώς, όπως είναι γνωστό, είχε συνταχθεί με τις απόψεις του Λεωνίδα Μπόμπολα. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Άκτωρ πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης και αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαθιόπουλος. Διευθύνων σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. ορίστηκε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεταβατικός, καθώς η διοίκηση του ομίλου έχει ζητήσει από εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρεία προτάσεις στελεχών από την αγορά ώστε να κάνει την τελική επιλογή της για τη συγκεκριμένη κομβική θέση.

Ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ και μέλος του Δ.Σ. τοποθετήθηκε ο Τιμολέων Καρεφυλλάκης, ενώ τις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν ο Ιωάννης Μαριώλος και ο Πάρης Καλλιτσάντσης (γιος του Δημήτρη Καλλιτσάντση). Γενικός διευθυντής της Άκτωρ ορίστηκε ο Γιάννης Μπουρνάζος.

Να σημειωθεί ότι ο τομέας της κατασκευής συνεισφέρει το 81% των εσόδων της Ελλάκτωρ, με το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας EBITDA όμως να προέρχεται από τις παραχωρήσεις (58%). Όπως εκτιμάται, τις επόμενες μέρες θα προωθηθούν αλλαγές και στις υπόλοιπες σημαντικές θυγατρικές του ομίλου (Παραχωρήσεις, Ηλέκτωρ, Αττική Οδός κ.λπ.) σε πολλές από τις οποίες τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σήμερα κατέχει ο κ. Μπόμπολας ο οποίος, υπενθυμίζεται, ότι δεν είναι πλέον μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό, μέσω επίσημης ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ότι το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στην Ελλάκτωρ μέσω της εταιρείας Pemanoaro LIM οι αδελφοί Καλλιτσάντση είναι ενεχυριασμένες. Όπως εκτιμάται, οι μετοχές μπήκαν ως ενέχυρο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της αγοράς μετοχών της Ελλάκτωρ το τελευταίο διάστημα από τους έχοντες πλέον τον έλεγχο του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.

 

Αναβάθμιση από την S&P

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ στο B, από B- προηγουμένως, προχώρησε η S&P Global Ratings, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο B. Ο διεθνής οίκος σημειώνει στην ανάλυσή του πως η αναβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί μετά τις πρόσφατες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, εν όψει της αναμενόμενης εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018. «Περιμένουμε ότι θα αυτό θα υποστηρίξει την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της εταιρείας στις βασικές δραστηριότητες των παραχωρήσεων και κατασκευών» σημειώνει, ενώ με βάση το βασικό σενάριο του οίκου η Ελλάκτωρ είναι σε θέση να διατηρήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τους βασικούς δείκτες την περίοδο 2018-2020 λόγω των υψηλότερων ταμειακών ροών στις παραχωρήσεις.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)