ΟPEC: Θετικές Πρωτοβουλίες για να Σταθεροποιηθεί η Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

ΟPEC: Θετικές Πρωτοβουλίες για να Σταθεροποιηθεί η Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 19 Ιουλίου 2018 - 20:28

Ο OPEC και οι χώρες εκτός του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ κατέγραψαν ποσοστά συμμόρφωσης της τάξης του 121% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε ο οργανισμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Ελέγχου (JMMC)  συμφώνησε να συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς,  τις συνθήκες και τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, με σκοπό να βελτιώσει το βαθμό σταθερότητας της αγοράς, προς όφελος των παραγωγών, των καταναλωτών και εν γένει, της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η επιτροπή επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να καταβάλει άοκνες προσπάθειες για να επιτευχθεί ένα συνολικό επίπεδο συμμόρφωσης που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 100%. Επιπλέον, η JMMC αποφάσισε να διεξάγει μηνιαίες συναντήσεις, είτε με τη φυσική παρουσία των Υπουργών, είτε με τηλεδιάσκεψη, με στόχο την πιο στενή παρακολούθηση των συνθηκών της αγοράς και τη λήψη κατάλληλων μέτρων αντίδρασης», τονίζει ο ΟPEC.

Το JMMC δημιουργήθηκε μετά την 171η Υπουργική Διάσκεψη του διεθνούς καρτέλ, της 30ής Νοεμβρίου 2016 και την επακόλουθη Δήλωση Συνεργασίας που κατατέθηκε στην κοινή υπουργική συνάντηση των χωρών-μελών του ΟPEC με τους παραγωγούς εκτός του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2016.

Με τη διακήρυξη , οι έντεκα –πλέον δέκα- χώρες παραγωγής πετρελαίου, εκτός του OPEC και τα δεκατρία –πλέον δεκαπέντε- μέλη του διεθνούς καρτέλ αποφάσισαν να πραγματοποιούν προσαρμογές στην παραγωγή περίπου 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επιτάχυνση της σταθεροποίησης της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς.