Τα τελευταία χρόνια η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζει έναν εφιάλτη από τον οποίο πρέπει πλέον άμεσα να ξυπνήσει, δηλώνει ο μεγαλομέτοχος του ομίλου Αν. Καλλιτσάντσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», με αφορμή τις εξελίξεις στον όμιλο αλλά και την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR που έχει προχωρήσει

Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος για τις θετικές προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο και ένα νέο ΔΣ, χωρίς τη συμμετοχή των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα, που όπως λέει «δε φαίνεται να συμμερίζονται την άποψή του για αλλαγές». 

«Εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να γίνει Πήγασος. Εγώ και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να χαϊδεύουμε τα αφτιά των εργαζομένων και των μετόχων διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι όλα καλά, ώσπου να έρθει η μέρα που ξαφνικά τίποτα δεν θα είναι καλά, όπως έγινε με τον Πήγασο», σημειώνει ο Αν. Καλλιτσάντσης.

Στη συνέντευξη ο μεγαλομέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κάνει εκτενή αναφορά στο αδιέξοδο στο ΔΣ αλλά και στη ρήξη με τους άλλους μεγαλομετόχους του όμιλου, αναφέροντας ότι «εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λειτουργούσε με διαχωριστικές γραμμές που σε κάθε συνεδρίαση γίνονταν όλο και πιο ευδιάκριτες. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ ημών ήμαστε ταυτόχρονα μέτοχοι, Διευθυντικά στελέχη επιμέρους τομέων και μέλη του Δ.Σ., είχε ως αποτέλεσμα οι στρατηγικές και οι επιδιώξεις κάθε δραστηριότητας να παίρνουν προτεραιότητα έναντι του κοινού καλού του Ομίλου». 

Ως προς τις διαφορετικές απόψεις των μεγαλομετόχων σε θέματα στρατηγικής λέει χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Κούτρας απαιτούσε οι άλλες δραστηριότητες να προσφέρουν ρευστότητα για να καλύψουν τα κενά της κατασκευής, ο κ. Μπόμπολας ήθελε να κρατήσει το ταμείο των παραχωρήσεων ανέπαφο για να επενδύσει, εγώ επέμενα πως η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος δεν πρέπει να πωληθεί επί ζημία για τον Όμιλο και το υπόλοιπο Δ.Σ. παρακολουθούσε σχεδόν αμέτοχο συνεδριάσεις που δεν κατέληγαν πουθενά».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καλλιτσάντσης τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, η σημασία της οποίας φάνηκε και από την έκθεση του ομίλου σε νομικά θέματα και ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης στους τομείς της κατασκευής και της διαχείρισης απορριμμάτων (υπόθεση της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ στην Κύπρο και της ΕΠΑΝΤ στην Ελλάδα). 

Ο ίδιος αφήνει αιχμές για τη δέσμευση για αναδιοργάνωση του ομίλου που ανέλαβε η διοίκηση διερωτώμενος «γιατί έπρεπε να δημοσιεύσει η πρωτοβουλία Change4Ellaktor την πρότασή της για την αναδιοργάνωση, την αναδιάρθρωση και τη στρατηγική για να υιοθετήσουν ή καλύτερα για να οικειοποιηθούν μέσα σε δύο μόλις ημέρες, όλες τις προτάσεις μας που για δύο χρόνια αγνοούσαν;»

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ εκτιμά ότι έχει πρόβλημα οργανωτικό και λειτουργικό που καθίσταται επιζήμιο μόλις απομακρυνθεί από το ασφαλές και γνώριμο περιβάλλον της Ελλάδος και προσθέτει ότι οι ζημιές στη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα ποιος επιβλέπει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, θα φέρνει ζημιές. «Δεν είναι προσπάθεια συμψηφισμού, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να πάψουμε να αρνούμαστε και να την αντιμετωπίσουμε», λέει ο ίδιος. 

Ο κ. Καλλιτσάντσης επανέλαβε τη θέση του κατά της πώλησης της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ τονίζοντας ότι ήταν, είναι και θα είναι «εναντίον του ξεπουλήματος δραστηριοτήτων με προοπτικές και συνεισφορά στον Όμιλο μόνο και μόνο για να χρηματοδοτήσουμε ζημιογόνες δραστηριότητες χωρίς να διορθώνουμε αυτό που δημιουργεί τις ζημίες, γιατί την επόμενη ημέρα θα συζητάμε τι άλλο μπορούμε να πουλήσουμε για να καλύψουμε τις νέες ανάγκες ρευστότητας της κατασκευής».

Τέλος επαναλαμβάνει ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα πρέπει να αποχωρήσει από την κατασκευή ούτε από τα δημόσια έργα ή να απεμπολήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει προτείνει προσδοκά να φέρει τα λειτουργικά κέρδη σταθερά σε ποσοστό αντίστοιχο των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών εταιρειών δηλαδή στο 3,5 - 5% του τζίρου.