Η Αφέλεια και ο Καιροσκοπισμός «Ορισμένων» Μπορεί να Εξακοντίσει την Τιμή του Αργού Πάνω από τα 150 Δολάρια το Βαρέλι

Η Αφέλεια και ο Καιροσκοπισμός «Ορισμένων» Μπορεί να Εξακοντίσει την Τιμή του Αργού Πάνω από τα 150 Δολάρια το Βαρέλι
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Ιουλίου 2018 - 21:07

Καθώς ο οδοστρωτήρας του εμπορικού πολέμου, που ξεκίνησε τη ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά του στην παγκόσμια οικονομία –μόλις πριν από λίγες ώρες τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι αμερικανικοί δασμοί ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων, ενώ έπεται ο δεύτερος γύρος με την επιβολή δασμών για προϊόντα αξίας επιπλέον 16 δισ. δολαρίων – οι χώρες που πλήττονται εξαπολύουν την αντεπίθεσή τους

Με την Κίνα να καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι «ξεκίνησαν το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στα οικονομικά χρονικά», και την Ρωσία να προειδοποιεί πως «θα λάβει  όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα», τα «θύματα», αλλά και οι «νουνεχείς», προσεγγίζουν με τον δικό τους τρόπο τα μελλούμενα, σε ένα άλλο, ζωτικής σημασίας κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας: την ενέργεια!

Ο Χοσέιν Καζμπούρ Αρρέμπιλι, εκπρόσωπος του Ιράν στον ΟΠΕΚ κατηγόρησε τον Tραμπ ότι ενώ επιβάλει, από τη μία, κυρώσεις στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, στη συνέχεια τους παρακαλά να μειώσουν τις τιμές τους. «Please, σταμάτα το όλο αυτό, ειδάλλως το πετρέλαιο θα πάει ακόμη ψηλότερα», έγραψε στο δικό του λογαριασμό στο twitter!

Υπάρχει όμως και μια άλλη κρυφή διάσταση στο μέτωπο του πετρελαϊκού χάους, που πάει να προκαλέσει με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές που πιέζουν τις πετρελαϊκές να μοιράζουν υψηλά μερίσματα αντί να επενδύουν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους θέτουν άθελά τους τις βάσεις για ένα πρωτοφανές άλμα στις τιμές του αργού, σύμφωνα με την Sanford C. Bernstein & Co.
 
Η απαίτηση για επιστροφές και διανομή μερισμάτων επικρατεί έναντι των αναγκαίων κεφαλαιουχικών δαπανών για την εύρεση νέων κοιτασμάτων, ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές, μεταξύ αυτών και ο Neil Beveridge την Παρασκευή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
 
Η συγκεκριμένη τάση οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων των μεγάλων παραγωγών και σε βύθιση του δείκτη επανεπένδυσης στα χαμηλότερα επίπεδα μιας ολόκληρης γενιάς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για σπάσιμο κάθε ρεκόρ που σημειώθηκε την περασμένη δεκαετία στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την Bernstein.
 
«Οι επενδυτές (...) θα μετανιώσουν πικρά για τις χαμηλότερες του αναγκαίου επενδύσεις στη βιομηχανία", σημειώνουν οι αναλυτές. «Οποιαδήποτε μείωση στην προσφορά θα οδηγήσει σε τεράστιο άλμα στις τιμές, που πιθανότατα να αγγίξουν επίπεδα πολύ υψηλότερα των 150 δολαρίων το βαρέλι, τα οποία είχαμε δει το 2008», αναφέρουν.
 
Η υπερπροσφορά αργού σε παγκόσμια κλίμακα έχει κρύψει κάτω από το χαλί την χρόνια ανεπάρκεια επενδύσεων στον κλάδο, τονίζει η Bernstein.
 
Το πετρέλαιο έχει αγγίξει υψηλά τριετίας, καθώς ο ΟΠΕΚ, αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί ες πετρελαίου είχαν συμφωνήσει, από τον Ιανουάριο του 2017, για μια συντονισμένη μείωση της παραγωγής ώστε να συγκρατήσουν την τιμή του αργού.
 
Πρόσφατα αποφάσισαν, όμως, να αλλάξουν πλεύση, επιλέγοντας μια «λελογισμένη» αύξηση, όμως οι διαταραχές στην παραγωγή της Λιβύης, της Βενεζουέλας και του Καναδά εξακολουθούν να διατηρούν υψηλές τις τιμές.

Εν τω μεταξύ, η εβδομαδιαία παραγωγή αργού πετρελαίου στις Η.Π.Α. μειώθηκε, την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA).

Η παραγωγή αργού μειώθηκε κατά 45.000 βαρέλια ημερησίως και ανερχόταν σε περίπου 10,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που έληξε στις 29 Ιουνίου.