Την εκτίμησή του ότι σύντομα η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα $ 100 δολάρια το βαρέλι, εξέφρασε χθες ο απεσταλμένος του Ιράν στον OPEC, Χουσεΐν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί, αποδίδοντας μία τέτοια εξέλιξη στις ανισορροπίες στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ο Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι θα αποδειχθούν μάταιες οι προσδοκίες που θέλουν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να είναι ικανές να συγκρατήσουν τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη τον OPEC ότι ωθεί προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους αν θέλουν να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να τους προστατεύει απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν.

Ο Αρντεμπιλί, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι ο Τραμπ «θα έπρεπε να αναμένει» ότι ο αποκλεισμός του Ιράν από τις διεθνείς αγορές, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν και πάλι οι ΗΠΑ, θα είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν οι ΗΠΑ «όμηρος της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας» οι οποίες, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να μειώσουν τις τιμές.

«Η ευθύνη για το γεγονός ότι όλοι οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ θα πληρώνουν αδικαιολόγητες τιμές, είναι αποκλειστικά δική σας (σ.σ. του Τραμπ) και η τιμή θα ξεπεράσει τα $ 100 δολάρια το βαρέλι», υποστήριξε.

Ο Τραμπ καταγγέλλει τον OPEC, ενώ ταυτόχρονα πιέζει τους Ευρωπαίους συμμάχους του να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της απειλεί να διακόψει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ, σε αντίποινα για τυχόν εχθρικές ενέργειες των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στις χώρες της περιοχής, ο Αρντεμπιλί είπε: «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε, ξέρουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε. Κανείς δε ζητά από εσάς (σ.σ. τον πρόεδρο Τραμπ) να προστατεύσετε κανέναν... Μάχεστε με τους πάντες, κύριε, αφότου αναλάβετε την εξουσία».

 

Φρουροί της Επανάστασης: Τα στενά του Ορμούζ είναι για όλους ή για κανέναν

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση Τεχεράνης - Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να κάνουν πράξη την απειλή της Τεχεράνης και να αποκλείσουν τα στενά του Ορμούζ.

Αν το Ιράν δε μπορεί να πουλήσει το δικό του πετρέλαιο υπό την αμερικανική πίεση, δε θα επιτραπεί σε καμία άλλη περιφερειακή δύναμη να το κάνει, προειδοποίησε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το σχέδιο που διατύπωσε ο πρόεδρός μας θα εφαρμοστεί αν χρειαστεί… Θα κάνουμε τον εχθρό να καταλάβει ότι είτε όλοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα στενά του Ορμούζ, είτε κανείς», δήλωσε ο Τζαφαρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Τη Δευτέρα, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να μειώσει «στο μηδέν» τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι Αμερικανοί τονίζουν ότι επιθυμούν να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν. Μιλάνε χωρίς να σκεφτούν προσεκτικά. Δείχνει ότι δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της ενέργειάς τους», απάντησε ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί.