Πετρελαϊκή Ασφυξία στο Ιράν Μέσω των Κυρώσεων Επιχειρεί ο Λευκός Οίκος

Πετρελαϊκή Ασφυξία στο Ιράν Μέσω των Κυρώσεων Επιχειρεί ο Λευκός Οίκος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 3 Ιουλίου 2018 - 18:21

Οι ΗΠΑ θέλουν να εκμηδενίσουν τα πετρελαϊκά έσοδα του Ιράν, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας σχεδιασμού πολιτικής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην Ουάσιγκτον

«Εργαζόμαστε επίσης με τους παράγοντες της αγοράς, τις χώρες που παράγουν και τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της αγοράς», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη ότι υπάρχουν επαρκείς παραγωγικές δυνατότητες παγκοσμίως για την επιπρόσθετη παραγωγή πετρελαίου», δήλωσε ο Brian Hook στους δημοσιογράφους.

Ο Hook είπε πως περισσότερες από 50 εταιρείες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την αγορά του Ιράν, ιδίως στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς οι ΗΠΑ βαίνουν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Έχουμε καταστήσει σαφές σε διάφορες χώρες και σε εταιρείες ανά τον πλανήτη ότι θα ασκήσουμε έντονη οικονομική πίεση στο Ιράν έως  το καθεστώς του αποφασίσει  να απαγκιστρωθεί από τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές του», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο κ. Hook δήλωσε, επίσης, ότι μια αντιπροσωπεία της οποίας θα προίσταται, θα επισκεφθεί τις χώρες του Κόλπου τις αμέσως προσεχείς ημέρες, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλονται εσχάτως.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ απέσυρε, τον περασμένο Μάιο, τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία, η οποία υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα των εθνών P5 + 1 , δηλαδή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την προσθήκη της Γερμανίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα τεθούν σε ισχύ για χρονικές περιόδους 90 και 180 ημερών - μετά τις 6 Αυγούστου και τις 4 Νοεμβρίου.

Η παραγωγή αργού Ιράν ανερχόταν σε περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, σύμφωνα με την Έκθεση Πετρελαϊκής Αγοράς του ΟΠΕΚ για το συγκεκριμένο μήνα, με την Τεχεράνη να εξάγει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Την ίδια ώρα στην Νέα Υόρκη, σε θετικό έδαφος κινούνταν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς η άνοδος των ενεργειακών μετοχών αντισταθμίζει τις ανησυχίες για το εμπόριο. Ο όγκος συναλλαγών είναι χαμηλός καθώς η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου την Τετάρτη. O Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,5%, στις 24.433 μονάδες, ο Nasdaq κινούταν κατά 0,22% υψηλότερα, στις 7.584 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραφε άνοδο ύψους 0,35%, στις 2.735 μονάδες. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχυόταν κατά 1,5%, στα 75,07 δολάρια το βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που το αργό αγγίζει αυτή την τιμή.