Η συνολική παραγωγή των χωρών-μελών του πετρελαϊκού καρτέλ σκαρφάλωσε στα 32,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τον Ιούνιο, δηλαδή, υψηλότερα κατά 320.000 βαρέλια σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Μάιο

H παραγωγή αργού πετρελαίου από τα κράτη -μέλη του ΟΠΕΚ ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. 

Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή των μελών του πετρελαϊκού καρτέλ αυξήθηκε στα 32,32 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τον Ιούνιο, υψηλότερα κατά 320.000 βαρέλια σε σχέση με τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2018. 

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή στα 10,7 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, κοντά στο επίπεδο ρεκόρ των 10,72 εκατ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις στο Ριάντ να ανοίξει τις στρόφιγγες για να αντισταθμίσει τις απώλειες στην προσφορά μαύρου χρυσού, από τις κυρώσεις στο Ιράν και τη μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα. 

Η τιμή του αμερικανικού αργού του Δυτικού Τέξας (WTI)υποχωρούσε στο μέσον των συναλλαγών κατά 0,6% και κυμαινόταν πέριξ των 73,66 δολαρίων το βαρέλι. 

(www.euro2day.gr, 02/07/2018)