Στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί στην πΓΔΜ το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό ζήτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων "Nezavisen Vestnik".

Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της, η εφημερίδα αναφέρει ότι περί τα μέσα Ιουλίου το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας αναμένεται να προκηρύξει επίσημα το δημοψήφισμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι διατυπωμένο με τρόπο που θα συνδέει τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος με την ευρωατλαντική προοπτική (π.χ. "Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος με στόχο την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ;”) και εκτιμούν ότι η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου θα είναι τέτοια, που θα ενισχύει τη θετική στάση των πολιτών έναντι της συμφωνίας, ως ενός εγγράφου που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της πορείας της χώρας.

Σύμφωνα με τη "Nezavisen Vestnik", σε πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μνημονεύεται η 9η Σεπτεμβρίου, δηλαδή η επομένη του εορτασμού της 27ης επετείου από την ανεξαρτησία της χώρας (8 Σεπτεμβρίου), καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά Κυριακή. Αν εκτιμηθεί ότι δεν είναι ρεαλιστική η σύνδεση του δημοψηφίσματος με την επέτειο της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ, προσθέτει η εφημερίδα, τότε ως εναλλακτική ημερομηνία αναφέρεται η επόμενη Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του προέδρου του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για συμμετοχή του κόμματος στο δημοψήφισμα δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη του ορίου συμμετοχής (σ.σ. 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους), που είναι απαραίτητο προκειμένου το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο. Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, κομματικές πηγές εκφράζουν φόβους για "σιωπηρό μποϋκοτάζ από την αντιπολίτευση”.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα στην πΓΔΜ έχουν πραγματοποιηθεί δύο δημοψηφίσματα. Το πρώτο, το 1991, οδήγησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε το 2004, με πρωτοβουλία πολιτών, και αφορούσε τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας που προωθούσε η τότε κυβέρνηση. Το τότε κυβερνών SDSM και τα αλβανικά κόμματα είχαν μποϋκοτάρει εκείνο το δημοψήφισμα, το οποίο δεν ήταν επιτυχές καθώς σε αυτό συμμετείχε μόνο το 27% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

 

(capital.gr)