Σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής συμφώνησε ο ΟΠΕΚ, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, με τον οποίο ξεπεράστηκαν οι απειλές του Ιράν για βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία αύξησης της παραγωγής. Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν το Σάββατο με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να επικυρώσουν τη σημερινή συμφωνία

«Καταλήξαμε σε μια προσαρμογή στα χαρτιά για αύξηση της τάξεως των 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα επίπεδα της προηγούμενης συμφωνίας για μείωση της παραγωγής που είχε τεθεί σε εφαρμογή σε 2017 από τον ΟΠΕΚ σε συνεργασία με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αλ Φαλιχ. 

Στην πραγματικότητα πάντως, η συμφωνία προσθέτει στην αγορά 600.000 βαρέλια πετρελαίου, περίπου 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής, γιατί αρκετά μέλη δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, όπως ανέφερε μέλος αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη συνεδρίαση. 

Μετά τη συμφωνία το πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του με το brent να ενισχύεται κατά 2,74% στα 75,11 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κατά 3,11% στα 67,65 δολ. το βαρέλι.

(http://www.capital.gr, 22/06/2018)