Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλο τον κόσμο έχουν ανάγκη από ένα νέο μοντέλο λειτουργίας καθώς ο ενεργειακό κλάδος υποφέρει από χρόνια υποαπόδοση. Αυτό υποστηρίζει άρθρο των Financial Times ενώ αναφέρεται ότι όσον αφορά στον ενεργειακό κλάδο, για 10 συνεχόμενα έτη, οι αποδόσεις για τους μετόχους δεν ξεπερνούν το 1%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της McKinsey, η οποία εξέτασε την απόδοση 50 εισηγμένων επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Συγκριτικά, ο αντίστοιχος παγκόσμιος απόδοσης κατέγραψε κέρδη 55% ενώ οι επενδυτές πέρασαν δύσκολες εποχές. Πολλές από τις εξεταζόμενες επιχειρήσεις έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Η Centrica στο Ηνωμένο Βασίλειο είδε τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 50% τ α τελευταία τέσσερα χρόνια, η γαλλική EDF 65% από το 2005 οπότε έκανε την αρχική δημόσια προσφορά. Η αξία της γερμανικής RWE, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, έφθασε στο 1/5 από την (μέγιστη υψηλή) αξία που είχε 10 χρόνια νωρίτερα.

Πού οφείλεται αυτή η συνεχόμενη κακή απόδοση; Η McKinsey αποδίδει το γεγονός στην αποτυχία μεμονωμένων επιχειρήσεων να προσαρμοστούν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η οποία υποστηρίχθηκε σε πολλές περιπτώσεις με χρηματοδοτήσεις και άλλα μέτρα προστασίας δεν επέφερε μόνο αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα αλλά ενθάρρυνε και την κατανομή της παραγωγής. Το παλιό μοντέλο μεγάλης κλίμακας που βασιζόταν στη συγκέντρωση σταθμών παραγωγής και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε παθητικούς καταναλωτές είναι ξεπερασμένο. Ωστόσο, η προτίμηση για ΑΠΕ οι οποίες παράγουν ενέργεια όταν φυσά ο άνεμος και όταν λάμπει ο ήλιος ανταγωνίζεται τις παλαιότερες μονάδες που λειτουργούν με αέριο, οι οποίες σαφώς και είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας αλλά είναι αντιοικονομικές.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται έστω και διστακτικά ότι πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους λειτουργίας. Μερικές έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή και απλώς εμπορεύονται την ενέργεια που παράγουν άλλοι. Άλλες έχουν στραφεί στην προσφορά υπηρεσιών διαχείρισης ενώ μερικές όπως η Centrica έχουν πάψει να αυτοπροσδιορίζονται ως επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ο κλάδος μετασχηματίζεται ριζικά και μόνο οι επιχειρήσεις που προσαρμόζονται θα επιζήσουν. Θεωρείται αρκετά πιθανό οι επενδυτές να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές επιχειρήσεις ή να προτιμήσουν νέους παίχτες οι οποίοι εφαρμόζουν νέε τεχνολογίες ειδικά όσον αφορά στην διαχείριση στοιχείων. Αυτό θα δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό «business model».

Όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν να πωλούν πετρέλαιο για να προσελκύσουν πελάτες, έτσι και το φυσικό αέριο και η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών.

 

(insider.gr)