Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες για μια «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, τόνισε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα δεν θα αρθούν παρά μόνο στο τέλος αυτής της διαδικασίας

Τις διευκρινίσεις αυτές έδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Γκιάουνγκ Χα και τον Ιάπωνα ομόλογό της Τάρο Κόνο, στη Σεούλ. Ο Πομπέο επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας για να ενημερώσει αναλυτικά τους βασικούς συμμάχους του γύρω από την ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Η απροσδόκητη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι αναστέλλει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας προκάλεσε ερωτήματα γύρω από τη δέσμευση της Ουάσιγκτον σχετικά με την ασφάλεια των συμμάχων της.

Πάντως, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν διέψευσε τις εικασίες περί δυσαρέσκειας της Σεούλ. «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι λαοί όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, των Ιαπώνων και των Κορεατών, απελευθερώθηκαν από την απειλή του πολέμου, των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων», δήλωσε ο Μουν, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα.

Αλλά και η Ιαπωνία δείχνει να προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Ρεπορτάζ από το Τόκιο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε θα επιδιώξει να συναντηθεί, τους προσεχείς μήνες, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα του επαναπατρισμού Ιαπώνων που είχαν απαχθεί από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας στη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980 για να εκπαιδευτούν ως κατάσκοποι.

Μετά τη Σεούλ, ο Μάικ Πομπέο κατευθύνθηκε στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι. Ο Κινέζος αξιωματούχος χαιρέτισε τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ και καθησύχασε τον Πομπέο ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει επί του παρόντος να εφαρμόζει τις κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Τόνισε όμως ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν, παράλληλα, οι λογικές ανησυχίες της Βόρειας Κορέας στο πεδίο της ασφάλειας».

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» , 15/06/2018)