Το 2019 η επιχειρηματική συνεργασία των Αναστάσιου και Δημήτριου Καλλιτσάντση με τον Λεωνίδα Μπόμπολα και τον Δημήτρη Κούτρα θα συμπλήρωνε δύο δεκαετίες. Έναν χρόνο, όμως, πριν από την 20ή επέτειο, ο γάμος της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Καλλιτσάντση και της Άκτωρ της οικογένειας Μπόμπολα, από τη συγχώνευση των οποίων προήλθε η Ελλάκτωρ, οδηγήθηκε σε πολύκροτο διαζύγιο.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου, με μια ανακοίνωση-βόμβα, ο πάντα χαμηλών τόνων Αναστάσιος Καλλιτσάντσης γνωστοποιούσε στο επενδυτικό κοινό και στον επιχειρηματικό κόσμο πως η συμβίωση εκείνου και του αδελφού του υπό κοινή διοικητική σκέπη με τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα είχε φτάσει στο τέλος της.

Λίγα λεπτά πριν, οι αδελφοί Καλλιτσάντση είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους από τη θέση του προέδρου του δ.σ. και του αντιπροέδρου του δ.σ. της Ελλάκτωρ Α.Ε. αντίστοιχα, ενώ είχαν καταθέσει επισήμως αίτημα για εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ Α.Ε. από τους μετόχους κατά την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της 29ης Ιουνίου 2018, υποβάλλοντας και συγκεκριμένη πρόταση για νέο 9μελές δ.σ.

Πέραν προφανώς των αδελφών Καλλιτσάντση, το προτεινόμενο διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει βαριά ονόματα, όπως αυτό του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργου Προβόπουλου, αλλά και επαγγελματίες με εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, στις αναδιαρθρώσεις, αλλά και στην εταιρική διακυβέρνηση, όπως ο Μιχάλης Κατούνας, η Ντιάνα Μαρκάκη, ο Αλέξιος Κομνηνός, η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο Τάκης Δουμάνογλου, καθώς και τον μέχρι πέρυσι επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου του ομίλου, Ιορδάνη Αϊβάζη.

 

Καταλύτης οι δικαστικές εμπλοκές

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί πολλαπλές προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης ή έστω ενός συναινετικού διαζυγίου, αλλά όλες είχαν πέσει στο κενό. Συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, που στην αγορά ήταν κοινό μυστικό ότι οι δύο πλευρές έχουν πλέον εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την οργάνωση και τη στρατηγική του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, υπήρξαν μια σειρά από γεγονότα που κατέστησαν μονόδρομο την υποβολή πρότασης μομφής εναντίον της διοίκησης της Ελλάκτωρ από τους αδελφούς Καλλιτσάντση.

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην Ελλάκτωρ σημειώνουν πως η αρχή έγινε το 2016, όταν ήρθαν στο φως οι δικαστικές περιπέτειες θυγατρικών του ομίλου που επιβλέπουν απευθείας ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και ο κ. Δημήτρης Κούτρας. Η μεν θυγατρική της Ελλάκτωρ στη διαχείριση απορριμμάτων, Helector Cyprus, βρέθηκε κατηγορούμενη για χρηματισμό αξιωματούχων στην Κύπρο, και κατά του επικεφαλής της και διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ, κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ακολούθησαν τα όσα αποκαλύφθηκαν από το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εμπλοκή της θυγατρικής του ομίλου, Άκτωρ, σε καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη των αδελφών Καλλιτσάντση απέναντι στους συνεταίρους τους κλονίστηκε ανεπανόρθωτα.

Θορυβημένος, μάλιστα, από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας πλήττοντας το κύρος της Ελλάκτωρ, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ανέλαβε προσωπικά το καλοκαίρι του 2016 τη διαμόρφωση Προγράμματος Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Κώδικα Δεοντολογίας, που πλέον ισχύει στον όμιλο, για την αποφυγή επανάληψης τέτοιων φαινομένων.

 

Η εταιρική διακυβέρνηση

Τα σύννεφα, όμως, στις σχέσεις των 4 βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στις αρχές του 2017 και είχαν να κάνουν με την εσωτερική οργάνωση και διοίκηση του ομίλου. Οι αδελφοί Καλλιτσάντση φέρονται να επέμεναν πως η Ελλάκτωρ είχε μείνει πίσω από τις εξελίξεις και είχε ανάγκη από γενναίες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο οργανωτικής διάρθρωσης, ανθρώπινου δυναμικού και εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπό την αίρεση ότι η διοίκηση της Ελλάκτωρ θα αναλάμβανε σαφείς δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς ενώπιον των μετόχων, δέχτηκε να καθίσει μαζί με τους κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, στο προεδρείο της γενικής συνέλευσης, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πέρυσι. "Οι μήνες όμως περνούσαν, η γενική συνέλευση του 2018 πλησίαζε και, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση, οι δεσμεύσεις παρέμεναν κενές υποσχέσεις, αφού συναντούσαν τη σθεναρή αντίσταση των κ. Μπόμπολα και Κούτρα, αλλά και ενός απρόθυμου και αναβλητικού διοικητικού συμβουλίου", δηλώνει στο "Κ" εκπρόσωπος των αδελφών Καλλιτσάντση.

 

Η περίπτωση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Το τελειωτικό, όμως, χτύπημα φαίνεται πως ήρθε όταν η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα φέρεται να επέμενε και να προωθούσε την πώληση της θυγατρικής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ρευστότητας του κατασκευαστικού τομέα, παρά τις εντονότατες αντιρρήσεις των αδελφών Καλλιτσάντση, που επέμεναν πως μια τέτοια κίνηση θα αποστερούσε από την Ελλάκτωρ την κεφαλαιοποίηση μελλοντικών υπεραξιών.

Είναι χαρακτηριστική, μάλιστα, η αναφορά που γίνεται σε αυτό το γεγονός στην ιστοσελίδα www.change4ellaktor.com, που έφτιαξαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ από την προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων στις 29 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στην ενότητα "Συχνές Ερωτήσεις" της ιστοσελίδας, κάτω από το ερώτημα "Γιατί πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ;", αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα τελευταία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει φτάσει σε ένα σημείο που κινδυνεύει να αρχίσει να τρώει τις σάρκες της για να εξασφαλίσει μετρητά. Προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, ο Όμιλος εξετάζει αυτή τη στιγμή την πώληση μίας επιτυχημένης δραστηριότητας, όπως η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., σε μη ελκυστικές αποτιμήσεις, αντί να αναδιοργανώσει και να βελτιώσει το λειτουργικό μοντέλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ".

 

Η μάχη στη γενική συνέλευση

Ο κρίσιμος ρόλος των funds για την επόμενη ημέρα

Ρόλο ρυθμιστών στο Game of Thrones που έχει ξεκινήσει στον όμιλο Ελλάκτωρ για τον έλεγχο της επόμενης ημέρας αναμένεται να διαδραματίσουν τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που επί του παρόντος εμφανίζονται να κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 30% από το συνολικό 59,5% που βρίσκεται εκτός του ελέγχου των βασικών μετόχων.

Από το μπλοκ των ξένων θεσμικών, ξεχωρίζει το 5,5% που κατέχει το Amber Capital Management. Οι πληροφορίες, χωρίς τίποτε δεν προδικάζεται πριν αποτυπωθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου στις 29 Ιουνίου (αν και είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο της αναβολής της), αναφέρουν πως το λονδρέζικο hedge fund επικροτεί την πρωτοβουλία Καλλιτσάντση για μια αλλαγή στον ιστορικό όμιλο, με στόχο την απελευθέρωση των δυνάμεων του Ελλάκτωρα και τη μεγιστοποίηση της αξίας και δυναμικής του.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι και σε άλλους ξένους μετόχους έχει υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον όμιλο και αντιμετωπίζεται ευμενώς η πρωτοβουλία Καλλιτσάντση. Καθώς θεωρούν ότι κρίσιμο για την επόμενη ημέρα είναι η επίτευξη αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης και η μεγιστοποίηση του οφέλους από τις επικερδείς και αναπτυσσόμενες δραστηριότητες, όπως είναι ο χώρος της ενέργειας. Δεδομένου, όμως, ότι ο ρόλος των funds, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι απλώς κρίσιμος, αλλά επί της ουσίας εκείνος που θα ρυθμίσει τις εξελίξεις, γίνεται αντιληπτό ότι η αποδοχή ή μη της πρωτοβουλίας θα είναι και εκείνη που θα καθορίσει το μέλλον του ομίλου.

 

Η επιστολή Καλλιτσάντση στους μετόχους

Επιβάλλεται μία αλλαγή

Αγαπητοί μέτοχοι,

Ενδεχομένως έχετε ήδη πληροφορηθεί την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της REDS Α.Ε., καθώς και το αίτημά μου για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της. Θα αναρωτηθείτε "γιατί δεν παραιτήθηκε από τα Δ.Σ. εντελώς;" Σκέφτηκα πολύ προσεχτικά. Υποβάλλοντας παραίτηση ως Πρόεδρος, πιστεύω ότι έχω μεγαλύτερη ευχέρεια να εκφράσω τις προσωπικές μου απόψεις πιο αποτελεσματικά. Παραμένοντας μέλος του Δ.Σ., μπορώ να συνεχίσω να προσπαθώ να αποτρέψω αποφάσεις που πιστεύω πως δεν είναι προς το συμφέρον των μετόχων. Είναι μία δύσκολη απόφαση, που καταδεικνύει και πόσο δύσκολη έχει γίνει η καλή διακυβέρνηση στον Όμιλο.

Μετά από 40 χρόνια ενεργού παρουσίας στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα και σχεδόν 2 δεκαετίες στη Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Έκανα αυτό το βήμα μετά από προσεκτική σκέψη, βάζοντας στην άκρη τα προσωπικά οφέλη και συναισθήματα και έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των συνεργατών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Προσπάθησα για μεγάλο χρονικό διάστημα να επιλύσω τις θεμελιώδεις διαφορές μου με τους άλλους βασικούς μετόχους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση και τη διακυβέρνηση του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταρρύθμιση του Ομίλου εκ των έσω. Παρά τις προσπάθειές μου, η διακυβέρνηση παραμένει ατελής και η οργάνωση ανεπαρκής. Δυστυχώς, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν και δεν νομίζω ότι στο παρόν Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει πραγματική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει φτάσει σε ένα σημείο που κινδυνεύει να αρχίσει να τρώει τις σάρκες της για να εξασφαλίσει μετρητά. Προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, ο Όμιλος εξετάζει αυτή τη στιγμή την πώληση μίας επιτυχημένης δραστηριότητας, όπως η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., σε μη ελκυστικές κατά τη γνώμη μου αποτιμήσεις, αντί να αναδιοργανώσει και να βελτιώσει το λειτουργικό μοντέλο της. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σήμερα δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ενός βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος, εκχωρώντας αυτό το πλεονέκτημα στους εγχώριους και διεθνείς ανταγωνιστές μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η λειτουργική απόδοση και η παρούσα τιμή της μετοχής δεν αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Είμαι σίγουρος ότι με μία διαφορετική διοίκηση, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο μέλλον θα μπορεί να είναι σε πολύ καλύτερη θέση προς όφελος όλων: των μετόχων, της διοίκησης, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των πελατών, των συνεργατών αλλά και των κοινωνιών στις οποίες αυτή δραστηριοποιείται.

Ως εκ τούτου, πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω μία νέα ομάδα έμπειρων και ανεξάρτητων μελών Δ.Σ. επιζητώντας την υποστήριξη των λοιπών μετόχων για την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα έχει τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες για να επιδράσει ουσιαστικά και θετικά στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η υποστήριξή σας στην αλλαγή στη Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου θα είναι κρίσιμη για αυτή την προσπάθεια και την επιτυχία του εγχειρήματος και τελικά για να αναδείξουμε την πραγματική αξία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρότασή μας και το προτεινόμενο Διοικητικό Συμβούλιο μπορείτε να βρείτε στο www.change4ellaktor.com

Αναγνωρίζω ότι είναι μία δύσκολη περίοδος. Εκτιμώ την αφοσίωσή σας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την υποστήριξή σας στις μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω να υποστηρίξετε την προσπάθειά μου για ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο, για μεταρρυθμίσεις και σύγχρονη διακυβέρνηση.

Επιβάλλεται μία αλλαγή!

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

 

Η ανακοίνωση Μπόμπολα

Από την πλευρά Μπόμπολα, που μετά τις παραιτήσεις των αφών Καλλιτσάντση από τις διοικητικές θέσεις (όχι από τα δ.σ.) δείχνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις και θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων, υπήρξε μόνο μία μικρή ανακοίνωση. Η εξής:

"Ό Όμιλος Ελλάκτωρ, αποτελεί για την Ελλάδα Εθνικό κεφάλαιο, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και κατασκευάσει πλήθος σύνθετων έργων, σηματοδοτώντας έναν πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας για την Χώρα.

Σήμερα εργάζονται σ' αυτόν χιλιάδες εργαζόμενοι, στην Ελλάδα και στις περισσότερες από 25 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Είναι κρίμα προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα να βάζουν σε κίνδυνο, έναν από τους λίγους πνεύμονες ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη Χώρα.

Τόσα χρόνια δημιουργούμε έργα και αξίες, βασιζόμενοι στην σκληρή δουλειά, στο μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό και στην εκπληκτική τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Εταιρείες του Ομίλου.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παραμένοντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων του Ομίλου, προστατεύοντας την περιουσία των Μετόχων, τους εργαζόμενους και το συμφέρον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ".

 

(capital.gr)