Η Κίνα θα επιβάλει στις ΗΠΑ ισοδύναμους τελωνειακούς δασμούς με εκείνους που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να επιβάλουν σε βάρος του Πεκίνου ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου

«Θα λάβουμε αμέσως αντίμετρα ισοδύναμου εύρους στον τομέα των τελωνειακών δασμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, με την οποία καλεί τις υπόλοιπες χώρες σε ανάληψη «συλλογικής δράσης» εναντίον αυτής της -όπως χαρακτηρίζεται- «οπισθοδρομικής και ξεπερασμένης συμπεριφοράς» της Ουάσιγκτον, η οποία έχει ανακοινώσει επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Χθες, Πέμπτη, οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα προκειμένου να αντισταθμίσουν τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα (25%) και το αλουμίνιο (10%).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους των Βρυξελλών, οι χώρες-μέλη ενέκριναν το σχέδιο για την επιβολή δασμών συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Το μέτρο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για να διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου. Η οριστική επιβολή των δασμολογικών αντίμετρων της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ είτε στα τέλη Ιουνίου, είτε, το αργότερο, στις αρχές Ιουλίου.