Ο Elon Musk,  διευθύνων σύμβουλος της Tesla ανακοίνωσε στους εργαζομένους της εταιρείας, την Τρίτη, ότι προτίθεται να απολύσει το 9% του εργατικού δυναμικού της.Η κίνηση να περικόψει  χιλιάδες θέσεις εργασίας εντάσσεται στο σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του κόστους και την επίτευξη  βιώσιμης κερδοφορίας, υποστήριξε ο Musk

Οι μετοχές της Tesla εκτοξεύθηκαν κατά 3,2% αμέσως μετά την διαρροή της είδησης για τις επικείμενες απολύσεις και διαμορφώθηκαν στα 342,77 δολάρια ανά μετοχή.

«Καταλήξαμε σε αυτές τις αποφάσεις, αξιολογώντας την κρισιμότητα της κάθε θέσης, το αν ορισμένες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποδοτικές και παραγωγικές, ενώ αξιολογήσαμε τις ιδιαίτερες δεξιότητες και ικανότητες του κάθε ατόμου στην εταιρεία», γράφει ο Musk σε e mail που στάλθηκε σε όλους τους υπαλλήλους της Tesla .

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, πως ο αριθμός όσων μέλλουν να απολυθούν είναι περίπου 3.300 άτομα.

Οι επενδυτές ασκούσαν ήδη, πιέσεις προς την εταιρεία ώστε να επιταχύνει την παραγωγή του Μοντέλου 3, του ηλεκτρικού τετραθέσιου αυτοκινήτου πολυτελείας. Ο Musk επισήμανε  ότι οι περικοπές στις θέσεις εργασίας δεν θα επηρεάσουν τα σχέδια  για την κατασκευή περισσότερων αυτοκινήτων Model 3.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η διοίκηση της Tesla δήλωσε, σε συνάντηση των μετόχων, ότι η παραγωγή του Model 3 είχε φτάσει στα 3.500 αυτοκίνητα την εβδομάδα. Η εταιρεία επιδιώκει  να αυξήσει την παραγωγή σε 6.000 μονάδες την εβδομάδα, έως  τα τέλη Ιουνίου. Μέρος αυτής της σχεδιαζόμενης αύξησης στην παραγωγή, προέβλεπε την πρόσληψη νέων υπαλλήλων.

Ο Musk είπε ότι η ώθηση προς την κερδοφορία και, ως εκ τούτου, οι περικοπές θέσεων εργασίας, ήταν ένα ατυχές υποπροϊόν των δομών που διέπουν την Tesla.

«Δεδομένου ότι η Tesla δεν έχει καταγράψει ποτέ ετήσια κερδοφορία από την ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί, πριν από 15 χρόνια, είναι προφανές πως δεν μας κινητοποιεί το κέρδος», συνεχίζει ο Musk. "Αυτό που μας οδηγεί είναι η αποστολή μας να επιταχύνουμε τη μετάβαση του κόσμου στην αειφόρο και καθαρή ενέργεια, αλλά ποτέ δεν θα επιτύχουμε αυτό το στόχο, εκτός αν τελικά αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε βιώσιμα κερδοφόροι. Αυτή είναι μια βάσιμα άδικη κριτική για την έως σήμερα, ιστορία του Tesla. "

Συνολικά, η Tesla απασχολεί περίπου 37.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας.