Σε 20 χρόνια, οποιοσδήποτε θα μπορεί να περπατήσει στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, γνωστή και ως Τιβεριάδα –και δεν θα πρόκειται για θαύμα, αλλά μάλλον για εφιάλτη

Η προοπτική να «στεγνώσει» ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας του Ισραήλ οδήγησε τις Αρχές σε επείγοντα μέτρα «μετάγγισης» υδάτων στη βιβλική λίμνη, ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο.

«Μετατρέπουμε την Κινερέτ (Θάλασσα της Γαλιλαίας) σε ταμιευτήρα για νερό από τα εργοστάσια αφαλάτωσης. Είναι κάτι καινοτόμο και σημαντικό, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί σε τέτοια έκταση», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας, λίμνη έκτασης 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 45 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεσογείου και βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ η στάθμη της θα χαμηλώσει κι άλλο, αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνεται ενίσχυσή της με ύδατα από δύο νέα εργοστάσια αφαλάτωσης, τα οποία έως το 2022 θα παρέχουν 100 εκατ. κυβικά νερό ετησίως στα ποτάμια που τροφοδοτούν τη λίμνη. Το πλάνο εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, ενώ το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι η ποσότητα αυτή να δεκαπλασιαστεί, φθάνοντας το 1 δισ. κυβικά νερό ετησίως ή και περισσότερο, έως το 2030.

Η κατασκευή των δύο νέων εργοστασίων θα αυξήσει σε επτά τα εργοστάσια αφαλάτωσης που λειτουργούν στο Ισραήλ, από τα οποία προέρχεται το 80% του πόσιμου νερού της χώρας. Ομως, όπως έγραφε τον Ιανουάριο η εφημερίδα «Χααρέτς», τα εργοστάσια αφαλάτωσης δεν επαρκούν για την επίλυση του χρονίου προβλήματος λειψυδρίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στη δυτική Γαλιλαία. Ενόψει αυξημένης ξηρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε 500 νέες βαθιές γεωτρήσεις, εκ των οποίων οι 300 εντός της επόμενης δεκαετίας, αλλά και να προωθήσουν ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού.

Ηδη το 80% των λυμάτων της χώρας ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται στην άρδευση, ενώ ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φθάσει το 100%. Τα προβλήματα παραμένουν παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη χρησιμοποιούν νερό το οποίο οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι τους ανήκει, καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στις παλαιστινιακές περιοχές είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στο Ισραήλ.

Εκτός από τη γνωστή αναφορά της Καινής Διαθήκης που θέλει τον Ιησού να περπατά πάνω στο νερό, υπάρχει και μία ακόμη βιβλική μνεία στη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Εκεί φέρεται, σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, ότι αναζητεί τους πρώτους Μαθητές Του ο Χριστός. Δεν πηγαίνει στον ναό του Σολομώντα, ούτε στις αγορές και τις πλατείες των Ιεροσολύμων, όπου συγκεντρώνεται το πλήθος των ανθρώπων, οι σοφοί και επιφανείς. Αντίθετα, στρέφεται στους ανθρώπους του μόχθου που κερδίζουν τον επιούσιο ψαρεύοντας στη λίμνη Τιβεριάδα.

(The Guardian, Haaretz από την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 13/06/2018)