Ο Καναδάς Απορρίπτει τους Σχεδιαζόμενους Αμερικανικούς Δασμούς στα Εισαγόμενα Αυτοκίνητα

Ο Καναδάς Απορρίπτει τους Σχεδιαζόμενους Αμερικανικούς Δασμούς στα Εισαγόμενα Αυτοκίνητα
energia.gr
Παρ, 25 Μαΐου 2018 - 14:06

Η διπλωματία του Καναδά απέρριψε χθες τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα των οποίων την επιβολή εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η ιδέα πως «ο Καναδάς μπορεί να εγείρει οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι αδιανόητη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Όστεν, εκπρόσωπος της Καναδής υπουργού Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ.

«Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν την πιο στενή εταιρική σχέση ως προς την οικονομία και την ασφάλεια μεταξύ δύο χωρών στον κόσμο», επέμεινε.

Η ίδια η Κρίστια Φρίλαντ χαρακτήρισε «παράλογη» την αμερικανική κίνηση και τόνισε ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα που συναρμολογούνται στον Καναδά ανήκουν στην πραγματικότητα σε θυγατρικές αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και κατασκευάζονται με εξαρτήματα τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, ανακοίνωσε την Τετάρτη την έναρξη έρευνας, κατ' εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να εξακριβωθούν οι επιπτώσεις της «εισαγωγής αυτοκινήτων» στην «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Το πόρισμά της προεξοφλείται πως θα χρησιμοποιηθεί για να επιβληθούν δασμοί.

Οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να φθάσουν το 25%, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα The Wall Street Journal την Τετάρτη.

Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών των τριών κρατών της βόρειας Αμερικής, της NAFTA, που άρχισε τον Αύγουστο, επικεντρώνεται το τελευταίο διάστημα στο ακανθώδες ζήτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την Ουάσινγκτον να αξιώνει παραχωρήσεις από τον Καναδά και το Μεξικό.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών και των εξαγωγών του Καναδά ως προς τον τομέα των αυτοκινήτων, των εξαρτημάτων και των ανταλλακτικών τους γίνεται από και προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα καναδικά στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας του Καναδά τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 5% στα 7,9 δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια (5,2 δισεκ. ευρώ), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12%, στα 9,2 δισεκ. δολάρια.