Στο Μούρμανσκ της Αρκτικής κατέπλευσε πριν λίγες ημέρες το πλοίο Akademik Lomonosov που μεταφέρει τον πρώτο ρωσικό πλωτό πυρηνικό σταθμό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία του πριν κατευθυνθεί στον τελικό του προορισμό.

Συγκεκριμένα, το πλοίο θα εφοδιασθεί στο Μούρμανσκ με πυρηνικό καύσιμο και εν συνεχεία θα ρυμουλκηθεί έως την πόλη Πεβέκ, που βρίσκεται στην περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής Τσουκότκα, η οποία απέχει από την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών 86 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά πλάτος του Βερίγγειου Πορθμού.

Εκεί, όπως ανακοίνωσε η Rosatom, ο πλωτός πυρηνικός σταθμός θα αντικαταστήσει έναν άλλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 50.000 άτομα στην περιοχή της Τσουκότκα.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει ο πλωτός πυρηνικός σταθμός υποστηρίζει ότι αποτελεί πρωτοπορία ως μια νέα πηγή ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά την ίδια στιγμή οι οικολογικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα. Η Greenpeace μάλιστα έχει χαρακτηρίσει τον πλωτό πυρηνικό σταθμό ως «Πυρηνικό Τιτανικό».

Η Rosatom έχει προγραμματίσει την κατασκευή παρόμοιων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μικροί αυτοί σταθμοί έχουν σχεδιασθεί για να τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια απομακρυσμένες περιοχές και μπορούν να λειτουργούν αδιαλείπτως χωρίς ανεφοδιασμό για διάστημα 3-5 χρόνων.

Πολλές οικολογικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και οργάνωση Greenpeace με επιστολή που απέστειλαν στον διευθυντής της Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ, έχουν απαιτήσει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθούν την πορεία του πλωτού πυρηνικού σταθμού «με μεγάλη ανησυχία».