Ο ΙΕΑ Αναθεωρεί Προς τα Κάτω την Εκτίμησή του για την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου

Ο ΙΕΑ Αναθεωρεί Προς τα Κάτω την Εκτίμησή του για την Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου
energia.gr
Τετ, 16 Μαΐου 2018 - 11:49

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο πιθανόν να μετριαστεί φέτος, καθώς η τιμή του αργού πλησιάζει τα 80 δολάρια το βαρέλι και πολλές χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου δεν προσφέρουν πλέον στους καταναλωτές επιδότηση καυσίμων, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο IEA αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στο 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2018, από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 51% τον τελευταίο χρόνο, χάρη στις συντονισμένες μειώσεις της παραγωγής και, αυτό τον μήνα, λόγω των ανησυχιών για την ιρανική παραγωγή αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη για τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

«Θα ήταν ασυνήθιστο ένα τέτοιο μεγάλο άλμα να μην επηρεάσει την αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα αφού οι επιδοτήσεις για τους καταναλωτές έχουν μειωθεί ή καταργηθεί σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με τον IEA.

Τα αποθέματα πετρελαίου στα πλουσιότερα κράτη του κόσμου έχουν τώρα μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας, το επίπεδο στο οποίο στοχεύει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι εταίροι του, καθώς το μπλοκ περιορίζει την παραγωγή του αργού για δεύτερο χρόνο.

«Προς το παρόν, το ταχέως αναπτυσσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον θα μετατοπίσει την προσοχή μακρά από τα αποθέματα καθώς οι παραγωγοί και οι καταναλωτές εξετάζουν πώς να περιορίσουν την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου», ανέφερε ο IEA.

«Από την πλευρά του, ο IEA θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμος να δράσει εάν υπάρξει ανάγκη για να διασφαλίσει την επαρκή τροφοδοσία των αγορών».