Το Συμβούλιο της ΕΕ Ενέκρινε τους Στόχους για τη Μείωση των Εκπομπών

Το Συμβούλιο της ΕΕ Ενέκρινε τους Στόχους για τη Μείωση των Εκπομπών
energia.gr
Τετ, 16 Μαΐου 2018 - 09:20

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη Δευτέρα κανονισμό σχετικά με τις μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος προβλέπει δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για τα κράτη μέλη σε τομείς που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ για την περίοδο 2021-2030.

 «Η ΕΕ έρχεται έτσι ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσης που ανάλαβε με τη Συμφωνία των Παρισίων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σκοπός του κανονισμού είναι να διασφαλιστεί ότι θα γίνει πράξη ο στόχος της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 στους τομείς επιμερισμού των προσπαθειών. Οι τομείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, τα κτίρια, η γεωργία (εκπομπές εκτός CO2), η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές (εξαιρουμένων των αεροπορικών και των διεθνών μεταφορών)», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου.

«Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή μάς βρίσκει όλους σύμφωνους. Η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα μας για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα. Η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των ευρωπαίων πολιτών αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής Προεδρίας», δήλωσε ο Neno Dimov, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τον επιμερισμό των προσπαθειών τον Ιούλιο του 2016. Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις μεταξύ των υπουργών σε τρεις συνόδους του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο κατέληξε σε γενική προσέγγιση στις 13 Οκτωβρίου 2017, και η εσθονική Προεδρία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά. Οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία στις 21 Δεκεμβρίου 2017. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τους πρέσβεις στην ΕΕ στις 17 Ιανουαρίου 2018.

Μετά την επίσημη έγκριση της νομοθετικής πράξης τη Δευτέρα, η οποία συνιστά το τελικό στάδιο της διαδικασίας, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και θα αρχίσει να ισχύει την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.