Αυξημένα κατά 71% είναι τα κέρδη της BP το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η βρετανική πετρελαϊκή σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη από το 2014, γεγονός που σηματοδοτεί την επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης

Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν, το α΄ τρίμηνο του 2018, σε 2,6 δις δολάρια (£ 1,9 δισ.), εξέλιξη που αποδίδεται στην συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του αργού και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής της ΒΡ κατά 6% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η τιμή της μετοχής της σημείωσε αύξηση φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bob Dudley, δήλωσε ότι η εταιρεία πέτυχε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, αν και η αύξηση των κερδών ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, τα κέρδη της BP ήταν χαμηλότερα από αυτά της αγγλο-ολλανδικής Shell, τα οποία ανήλθαν σε 5,32 δις δολ. και της γαλλικής Total $ 2,9 δις δολ. Επίσης, οι ταμειακές ροές υπολογίζονται σχεδόν 1 δις δολ. κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 5,4 δις δολ.

Εξάλλου, η BP συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα αποζημίωσης ύψους 1,6 δις δολ. για την καταστροφή του Deepwater Horizon, πέραν των 65 δις δολ. που έχει ήδη καταβάλει από το 2010για τις ζημιές που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της πετρελαϊκής, Brian Gilvary, επισήμανε ότι η εταιρεία έχει αρκετά σαφή εικόνα για τις μελλοντικές πληρωμές, καθώς φαίνεται ότι προχωρά για να αφήσει πίσω της το οικονομικό βάρος του περιστατικού. Αναλυτικότερα, η ΒΡ αναμένει να πληρώσει μόλις 3 δις δολ. φέτος, συμπεριλαμβανομένων των ως άνω 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και στη συνέχεια περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως έως το 2032. Ο Gilvary τονίζει, μάλιστα, ότι η μόνη αβεβαιότητα που απομένει σχετικά με υποθέσεις αποζημιώσεων για το Deepwater Horizon αφορά 300 αξιώσεις που έχουν απομείνει για να επιλυθούν.

Αν και η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να περιοριστεί δραστικά το δεύτερο τρίμηνο λόγω εργασιών συντήρησης, αλλά και της αποτυχίας της BP να ανανεώσει τις δραστηριότητές της στο Αμπού Ντάμπι, η παραγωγή της για το σύνολο του 2018 αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Ο Gilvary δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε πρότζεκτ που έχουν ξεκινήσει από το 2017, αλλά και σε έξι νέα έργα που ξεκινούν από εφέτος. Επίσης, υπαινίχθηκε ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να ανταμειφθούν με αύξηση των μερισμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λέγοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συζητήσει για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει «κάποια κίνηση στο μέρισμα».

Ο Nicholas Hyett, αναλυτής της Hargreaves Lansdown, τονίζει, εξάλλου, ότι, αν το καθαρό χρέος της εταιρείας υποχωρήσει το επόμενο τρίμηνο από το σημερινό επίπεδο των 40 δις δολ., «η BP θα βρεθεί για τα καλά στο δρόμο της ανάκαμψης».

Η βρετανική πετρελαϊκή είναι ο τελευταίος κολοσσός του κλάδου που επωφελείται από την πρόσφατη άνοδο στην τιμή πετρελαίου, που από περίπου 67 δολάρια το βαρέλι στην αρχή του έτους βρίσκεται σήμερα στα περίπου 75 δολάρια. Ο μέσος όρος της τιμής του Brent ήταν 67 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 61 δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται χάρη στις σαουδαραβικές και τις ρωσικές κατευθυντήριες γραμμές το θέμα της παραγωγής που οδήγησαν την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση σε ισορροπία. Άλλος παράγοντας της αύξησης που έχει συμβάλει στην αύξηση στην τιμή πετρελαίου είναι η γεωπολιτική αστάθεια, που, μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει η απειλή του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump να μην ανανεώσει την πυρηνική συμφωνία με του Ιράν. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που θα προκαλούσε σημαντική αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου.

«Αν συνέβαινε αυτό, οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να φτάσουν στα 90 δολ. το βαρέλι περίπου», δήλωσε ο Tomomichi Akuta, senior economist της Mitsubishi UFJ Research and Consulting στο Τόκιο.

Αλλά και από την πλευρά της ΒΡ, ο Gilvary δήλωσε ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να επηρεαστεί φέτος από τον OPEC, την ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ και την παγκόσμια ζήτηση, προσθέτοντας ότι «παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών κινδύνων και της δυνατότητας περαιτέρω καθοδήγησης από τον OPEC».