Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο Twitter αργά την περασμένη εβδομάδα για να κατηγορήσει φαινομενικά τον ΟΠΕΚ πως φέρνει τεχνητά τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο λόγος που η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου φλερτάρει με το επίπεδο των 70 δολαρίων δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τον ΟΠΕΚ όσο με τη ζήτηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο Twitter αργά την περασμένη εβδομάδα για να κατηγορήσει φαινομενικά τον ΟΠΕΚ πως φέρνει τεχνητά τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο λόγος που η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου φλερτάρει με το επίπεδο των 70 δολαρίων δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τον ΟΠΕΚ όσο με τη ζήτηση.

Υπάρχει ένας κανόνας σχετικά με τα εμπορεύματα που οι άνθρωποι ξεχνούν, που είναι ότι αγοράζονται και δεν πωλούνται. Οι επόμενες κινήσεις στις τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να σφυρηλατηθούν από τα χέρια του ΟΠΕΚ, αντ’ αυτού θα εξαρτώνται πιθανώς από τη δύναμη των καταναλωτών των ΗΠΑ και την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ακολουθεί ένα ανοδικό μοτίβο από τις αρχές του 2016, το οποίο βρήκε στήριξη στη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επηρέασε αρνητικά το αργό πετρέλαιο από τα τέλη του 2014 έως τις αρχές του 2016. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που συνοδεύτηκε από αύξηση της ζήτησης και των τιμών πετρελαίου.

Η αγορά πετρελαίου είχε δύο αφηγήματα σχετικά με την προσφορά να αντιμετωπίσει αντί του πιο κρίσιμου ζητήματος της αύξησης της ζήτησης. Το αισιόδοξο αφήγημα είχε στο επίκεντρο τη συμφωνία χωρών του ΟΠΕΚ με χώρες εκτός ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά τρόπο που να οδηγήσει τα παγκόσμια αποθέματα - τα οποία διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης της κινεζικής παραγωγής – χαμηλότερα, προς το μέσο όρο των πέντε ετών. Το απαισιόδοξο αφήγημα επικεντρώθηκε στην αμερικανική προσφορά πετρελαίου από σχιστόλιθο, τα οποία εισέρχονται εύκολα στην αγορά, παρόλο που η παραγωγή κοιτασμάτων πετρελαίου από σχιστόλιθο μπορεί να μειωθεί γρήγορα.

Παρόλο που οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου ήταν πιο μετριοπαθείς από ό, τι οι τιμές άλλων εμπορευμάτων, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά αποθέματα. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι η πρόσφατη τάση ήταν ανοδική. Τώρα, η θερινή περίοδος οδήγησης στις ΗΠΑ πρόκειται να δώσει επιπλέον ώθηση στη ζήτηση, ενώ οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης - τουλάχιστον όπως υπολογίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - φαίνονται ισχυρές, παρά τους εμπορικούς κινδύνους.

Παρά τις υψηλότερες τιμές, η ζήτηση των ΗΠΑ για βενζίνη είναι πιθανό να είναι ισχυρή δεδομένου ότι η ανεργία είναι χαμηλή, στο 4,1%, και οι μισθοί αυξάνονται. Αν και υπάρχει διαφωνία για το αν οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι πληθωριστικές ή αποπληθωριστικές, όταν καθοδηγούνται από τη ζήτηση σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, είναι κατά κύριο λόγο πληθωριστικές και όχι αποπληθωριστικές. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν μόλις το 2014, όταν οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η ζήτηση θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πετρελαίου και βενζίνης και να προκαλέσει μεγαλύτερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, πιέζοντας περαιτέρω την Federal Reserve για αύξηση των επιτοκίων. Αυτές οι ίδιες πληθωριστικές πιέσεις απειλούν επίσης τα εταιρικά κέρδη λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού που επιφέρει η αύξηση των επιτοκίων της Fed. Το μειονέκτημα για τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου έρχεται αργότερα στον πιστωτικό κύκλο, όταν η ανάπτυξη κινδυνεύει περισσότερο από το εμπόριο ή τα υψηλότερα επιτόκια. Εξάλλου, η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Φεβρουάριο συσχετίστηκε με το selloff των μετοχών, των ομολόγων και των βιομηχανικών μετάλλων, το οποίο πυροδοτήθηκε από τους φόβους για υψηλότερα επιτόκια.

Στο μεγάλο σχέδιο της δυναμικής της αγοράς πετρελαίου, οι κινήσεις του ΟΠΕΚ να περιορίσει την προσφορά αποτέλεσαν ένα αποτελεσματικό αντίβαρο στην αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου με τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να πέφτουν προς τον μέσο όρο των πέντε ετών. Αλλά η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι αυτή που θα καθοδηγήσει την τάση του πετρελαίου στο μέλλον.

 

( Bloomberg / capital.gr)