Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας: Υπερδιπλάσια η Εγκατεστημένη Ισχύς Φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ Μέχρι το 2023

Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας: Υπερδιπλάσια η Εγκατεστημένη Ισχύς Φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ Μέχρι το 2023
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 20 Απριλίου 2018 - 08:00
Αρκετά αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA) σε σχέση με τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με την ένωση, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών, ετησίως, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αρκετά αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας ( SEIA) σε σχέση με τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με την ένωση, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών, ετησίως, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Την ίδια ώρα, για το 2017 στις ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν συστήματα ηλιακής ενέργειας χωρητικότητας 10,6 GW. Βέβαια, μπορεί η εγκατεστημένη ισχύς να σημείωσε πτώση κατά 30% σε σχέση με το 2016, αλλά συνέχισε την ανοδική πορεία από το 2015 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της SEIA, υπάρχει αλματώδης άνοδος των επενδύσεων στον τομέα αυτό στην Αμερική, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης να τονίζει πως «οι μεγάλες εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι η ηλιακή ενέργεια δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον, αλλά τόσο τους μετόχους όσο και τους πελάτες». Η φετινή έκθεση περιέχει δεδομένα για περισσότερες από 4.000 εταιρείες, συνολικού ύψους άνω των 2,5 GW ηλιακής ισχύος που αφορούν περίπου 7.400 ηλιακά έργα.

Στην λίστα με τις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες φιγουράρουν η Target, η Walmart, η Prologis, η Apple, η εταιρεία Kohl's, η Costco Wholesale, η GGP, η IKEA, η Macy's και η Amazon. Η Target προσθέτοντας περισσότερα από 40 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας το 2017, κέρδισε την πρώτη θέση στην έκθεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Target διαθέτει τώρα εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ 204 MW. Ο αντιπρόεδρος της Target, σχολιάζοντας την «πρωτιά» στην έκθεση, σημείωσε πως «είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ομάδα μας κατά το περασμένο χρόνο και στόχος μας είναι να έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε 500 κτίρια μέχρι το 2020».

«Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί ζωτική συνιστώσα του διευρυμένου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Walmart», δήλωσε ο Mark Vanderhelm, αντιπρόεδρος του τμήματος ενέργειας της εταιρείας Walmart και επεσήμανε πως η Walmart θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για και θα συνεχίσει τις επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας που είναι κατάλληλα για τους πελάτες της και το περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GGP, δήλωσε πως «είναι μια τεράστια τιμή να αναγνωριστεί η εταιρεία και πάλι από την SEIA, για τις συνεχείς προσπάθειές μας στην επέκταση των συστημάτων ηλιακής ενέργειας», προσθέτοντας πως «η επένδυσή μας στην ηλιακή γενιά όχι μόνο δημιουργεί αξία για τους μετόχους μας, αλλά αντανακλά τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως κάθε εβδομάδα 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ένα κατάστημα Walmart που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, ενώ περισσότεροι από 19,300 Αμερικανοί εργάζονται σε εγκαταστάσεις της εταιρείες Kohl, που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Οι ηλιακές εγκαταστάσεις της Apple παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα ετησίως για να φορτίζουν πλήρως πάνω από 44 εκατομμύρια iPhone κάθε μέρα για ένα ολόκληρο έτος.