Μία από τις καλύτερες περιόδους για επενδύσεις σε εμπορεύματα είναι η σημερινή, παρ’ όλη τη μεταβλητότητα που επικρατεί, συμβουλεύει η Goldman Sachs. Με τις τιμές των πρώτων υλών να καταγράφουν ράλι εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής έντασης σε ολόκληρο τον πλανήτη και με την παγκόσμια οικονομία να παραμένει δυναμική, αναλυτές της Goldman Sachs συστήνουν στους επενδυτές να επενδύσουν σε εμπορεύματα, δίδοντας μάλιστα τη σύσταση «overweight».

Μία από τις καλύτερες περιόδους για επενδύσεις σε εμπορεύματα είναι η σημερινή, παρ’ όλη τη μεταβλητότητα που επικρατεί, συμβουλεύει η Goldman Sachs. Με τις τιμές των πρώτων υλών να καταγράφουν ράλι εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής έντασης σε ολόκληρο τον πλανήτη και με την παγκόσμια οικονομία να παραμένει δυναμική, αναλυτές της Goldman Sachs συστήνουν στους επενδυτές να επενδύσουν σε εμπορεύματα, δίδοντας μάλιστα τη σύσταση «overweight». Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα εμπορεύματα θα δώσουν αποδόσεις 10% τους επόμενους 12 μήνες.

Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg ενισχύθηκε περισσότερο από 2,5% την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια δύο μηνών. Ακόμη ένας δείκτης που παρακολουθεί τα εμπορεύματα, ο S&P GSCI, έκανε ράλι 5% την ίδια εβδομάδα, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχε ξανά να επισκεφθεί από το 2014.

Τα κέρδη καθοδηγήθηκαν από τις τιμές πετρελαίου, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ το αλουμίνιο παρουσίασε το πιο ισχυρό ράλι από το 1987. Οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου θορυβήθηκαν ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο διακοπής της προσφοράς στη Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση της έντασης και το βομβαρδισμό στη Συρία. Η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη ενισχύθηκε 8,6% σε εβδομαδιαία βάση, στα 67,38 δολάρια, ενώ στο Λονδίνο η τιμή brent κατέγραψε άνοδο 7,8% ξεπερνώντας τα 72 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά αλουμινίου, οι αμερικανικές κυρώσεις στον ρωσικό κολοσσό παραγωγής αλουμινίου United Co.Rusal, τον μεγαλύτερο παραγωγό μετάλλου εκτός Κίνας, περιόρισε την προσφορά στην αγορά, με τις συνθήκες να αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Ο διορισμός του Τζον Μπόλτον ως Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και του νέου επερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που θεωρούνται «γεράκια», έχει ήδη επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιθανότητες να επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις κατά του Ιράν, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Goldman. Eάν όμως συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια αναμένεται να μειώσουν τις εισαγωγές από το Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεσή τους στις ΗΠΑ, είτε μέσω ενεργητικού τους είτε μέσω της ροής εμπορικών αγαθών. «Η Ε.Ε. απορροφά το 25% των ιρανικών εξαγωγών ύψους 2,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το κλειδί για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι ο περιορισμός της ροής αυτής», εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.

Aντίστοιχα, η επιβολή κυρώσεων στη ρωσική Rusal, η οποία εκπροσωπεί το 6% της παγκόσμιας παραγωγής, θα οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Πιστεύουμε ότι η τιμή αλουμινίου θα παραμείνει υψηλή και ασταθής έως τις αρχές Ιουνίου», επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές. Η τιμή αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκε περισσότερο από 13,5% την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφούμενη στα 2.320 δολάρια ο τόνος, αγγίζοντας υψηλό εξαετίας.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)