Οι τιμές του αργού έχουν ενισχυθεί εν μέσω ανησυχιών στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν οι αυξανόμενες εντάσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το πρόσφατο ράλι, όπως τονίζει στην έκθεσή του για τον Απρίλιο η μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

 

Οι τιμές του αργού έχουν ενισχυθεί εν μέσω ανησυχιών στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν οι αυξανόμενες εντάσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το πρόσφατο ράλι, όπως τονίζει στην έκθεσή του για τον Απρίλιο η μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ειδικότερα, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ωστόσο σημειώνει ότι μένει να φανεί αν οι πρόσφατες υψηλές τιμές διατηρούνται και αν ναι, ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά.

Αναλυτικότερα, η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2018 παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την έκθεση του προηγούμενου μήνα, στα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αναφορικά με τη ζήτηση του ΟΟΣΑ στο 1ο τρίμηνο του 2018, αυτή αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 315 χιλ. βαρέλια την ημέρα, εν μέρει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στις ΗΠΑ και της έναρξης ενός πετροχημικού έργου. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικές μειώσεις στην αύξηση αυτή κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η ζήτηση εκτός ΟΟΣΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2018, αντίθετα, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 260 χιλ. βαρέλια την ημέρα λόγω των αδύναμων κινεζικών στοιχείων. Η ανάπτυξη της Ινδίας στις αρχές του 2018 είναι ισχυρή, στα 380 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο για τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 120 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, φτάνοντας συνολικά τα 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αφού οι παραγωγοί εντός ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ αύξησαν τις περικοπές τους στα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, η παραγωγή ήταν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, κυρίως λόγω της υψηλότερης παραγωγής των ΗΠΑ. Η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018.

Η παραγωγή αργού στις χώρες του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, αγγίζοντας τα 31,83 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας περαιτέρω μειώσεων στη Βενεζουέλα και χαμηλότερης παραγωγής στην Αφρική. Η συμμόρφωση με τη συμφωνία παραγωγής έφθασε το 163%. Το πρόγραμμα παραγωγής και ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ θα κυμανθεί περί τα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του 2018, όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ.

Αναφορικά με τα εμπορικά αποθέματα του ΟΟΣΑ, η έκθεση αναφέρει ότι αυτά μειώθηκαν κατά 26 εκατ. βαρέλια, ανερχόμενα συνολικά, στο τέλος Φεβρουαρίου, σε 2 841 εκατ. βαρέλια, μόλις 30 εκατ. βαρέλια πάνω από τον πενταετή μέσο όρο. Τα αποθέματα θα μπορούσαν να αγγίξουν ξανά το μέσο όρο το Μάιο, με την υπόθεση ότι η αγορά θα είναι «σφιχτή» το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Τα αποθέματα των προϊόντων πετρελαίου είναι ήδη ελλιπή, όπως παρατηρεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Τα συμβόλαια ICE Brent κατά μέσο όρο έφτασαν τα 66,72 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, ενώ, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασαν τα 70 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας σε επίπεδα που έχουν να δουν οι αγορές από το Δεκέμβριο του 2014. Η ένταση στη Μέση Ανατολή αποτελεί βασική αιτία της αύξησης σε συνδυασμό με την αυστηρότερη συμμόρφωση με τη συμφωνία της 30ης Νοεμβρίου 2016 ανάμεσα σε χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής αργού.

 

Μετά την περίοδο συντήρησης των διυλιστηρίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το πρώτο τρίμηνο του ’18, η παγκόσμια παραγωγή στον κλάδο θα σημειώσει, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, εποχιακή άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, οι ροές αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ωστόσο η προσφορά προϊόντων διύλισης θα συνεχίσει να υπολείπεται της αύξησης της ζήτησης.