Στην Τελική Ευθεία το Έργο Κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου Κύπρου-Αιγύπτου

Στην Τελική Ευθεία το Έργο Κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου Κύπρου-Αιγύπτου
Αποκλειστικό Energia.gr
Παρ, 13 Απριλίου 2018 - 07:59
Αποκλειστικό Energia.gr: Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε πως η χώρα του και η Αίγυπτος προετοιμάζονται εντατικώς για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα από το κοίτασμα Αφροδίτη, προς το τερματικό LNG στο Idku της Αιγύπτου

Αποκλειστικό Energia.gr:   Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε πως η χώρα του και η Αίγυπτος προετοιμάζονται εντατικώς για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου, και πιο συγκεκριμένα από το κοίτασμα Αφροδίτη, προς το τερματικό LNG στο Idku της Αιγύπτου. Για το λόγο αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης ευρέθη στο Κάιρο στις αρχές της εβδομάδας, ενώ στα τέλη Απριλίου αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών για να εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,όπως και τις τουρκικές προκλήσεις.

O κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον Κύπρος και Αίγυπτος θα είναι έτοιμες να υπογράψουν μια συμφωνία για απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Προσέθεσε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς ευρίσκονται στην διαδικασία διαπραγματεύσεως των όρων πωλήσεως φυσικού αερίου και συμφωνιών αγοράς, και εξέφρασε την ελπίδα ότι συντόμως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Να σημειώσουμε ότι ο εν λόγω αγωγός, μήκους περίπου 200 χλμ., θα ξεκινά από την πλατφόρμα εξόρυξης της Αφροδίτης, και θα καταλήγει στο LNG terminal στο Idku, το οποίο ανήκει πλέον στον όμιλο της Shell (βλέπε χάρτη). Βάσει πληροφοριών του energia. gr, το νωρίτερο που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η πλατφόρμα εξόρυξης είναι το Α’ εξάμηνο του 2021, ενώ ο αγωγός προς Αίγυπτο μπορεί να έχει κατασκευαστεί και να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του έτους. Toεν λόγω projectπρόκειται να αναπτυχθεί από την κοινοπραξία των εταιρειών Shell, Noble, Delek και Anver και εκτιμάται ότι θα μεταφέρει περίπου 10-12 δισεκ. κυβικά μέτρα ( bcm) κατ’ έτος (με προοπτική να αυξηθεί η ποσότητα αυτή μετά το 2025) προς τις εν λόγω εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου, ενώ παράλληλα μέσω ξεχωριστού αγωγού θα διοχετεύει περί τα 1,0 – 1,5 bcm στην εσωτερική αγορά της Κύπρου μετά το 2023.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει μια δυναμική για προώθηση της συνεργασίας με την Αίγυπτο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που περιλαμβάνει τον συντονισμό σε διεθνή φόρα, και είπε ότι στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας. Κληθείς να αναφερθεί στην τριμερή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδος, είπε ότι ήταν η πρώτη τέτοια συνεργασία που ανεπτύχθη στην περιοχή το 2014, λέγοντας ότι χρησιμεύει ως πρότυπο ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας και φιλοδοξεί, μέσα από ένα στρατηγικό όραμα, μια ενισχυμένη συνεργασία και ουσιαστικές συνέργειες στο να επιφέρει σταδιακώς θετική αλλαγή στην περιοχή.

O κ. Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Τουρκία να πραγματοποιήσει δική της γεώτρηση στα κυπριακά ύδατα, είπε ότι η Άγκυρα απειλεί όντως να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, προσθέτοντας ότι εάν υλοποιηθούν τέτοιες απειλές, τότε θα παραβιασθεί τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και η εθνική νομοθεσία, με συνέπειες για όλους όσοι διαπράττουν την εν λόγω παραβίαση. Εργαζόμαστε, σημείωσε, για αποτροπή μιας τέτοιας ενέργειας, που θα αποτελούσε άλλη μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και μια σαφή ένδειξη της απροθυμίας της Τουρκίας να συμβάλει στην διευθέτηση του Κυπριακού.