Νόβακ: Πάνω Από 22 Δις Δολ. οι Επενδύσεις των Ρωσικών Εταιρειών στην Παραγωγή Πετρελαίου το 2018

Νόβακ: Πάνω Από 22 Δις Δολ. οι Επενδύσεις των Ρωσικών Εταιρειών στην Παραγωγή Πετρελαίου το 2018
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 11 Απριλίου 2018 - 09:06
Οι επενδύσεις κεφαλαίου των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου θα ανέλθουν το 2018 σε 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (ή 22,48 δις δολ.), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους

Οι επενδύσεις κεφαλαίου των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή πετρελαίου θα ανέλθουν το 2018 σε 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (ή 22,48 δις δολ.), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Επικεντρωνόμαστε σε 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (22,48 δισεκατομμύρια δολάρια) επενδύσεων κεφαλαίου από κάθετα ολοκληρωμένες εταιρείες στην παραγωγή πετρελαίου. Πέρυσι είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση κατά 10%, οπότε η διατήρηση αυτού του επιπέδου θα ήταν καλή επίδοση», σημειώνει ο υπουργός.

Ταυτόχρονα, ο Νόβακ δεν αποκλείει ο όγκος των επενδύσεων να είναι μεγαλύτερος. Το 2017, οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις κάθετα ολοκληρωμένων εταιρειών ανήλθαν σε 1,33 τρισεκατομμύρια ρούβλια (22,99 δισεκατομμύρια δολάρια). Το 2016 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 1,21 τρισεκατομμύρια ρούβλια (20,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας δεν αποκλείει τη δυνατότητα συμμετοχής χωρών παράγουν αλλά δεν εξάγουν πετρέλαιο στην εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου. «Θα μπορούσαν να προσκληθούν χώρες που δεν είναι εξαγωγείς αλλά παράγουν πετρέλαιο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Νόβακ.

Επί του παρόντος, ορισμένες χώρες, ιδίως η Κίνα, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, αλλά δεν εξάγουν τις ποσότητες που παράγουν. Ο Νόβακ σημείωσε επίσης ότι οι αμερικανικές εταιρίες σχιστολιθικού πετρελαίου είναι «απίθανο να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή». Ας σημειωθεί, ότι παλαιότερα είχε επανειλημμένα αναφερθεί ότι ο ΟΠΕΚ διαπραγματεύεται με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

Στις ομιλίες του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο έχει τονίσει ότι όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο είναι πλήρως υπεύθυνοι για την κατάσταση στην αγορά, αλλά και ότι η συμφωνία περιορισμού της παραγωγής που περιλαμβάνει 24 χώρες, τόσο από τον ΟΠΕΚ όσο και εκτός του καρτέλ, είναι ανοικτή σε νέα μέλη.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας, όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των πετρελαιοπαραγωγών μη μελών του για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη συνεργασία στην εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.«Δεν έχω ακούσει ούτε έναν υπουργό να είναι κατά της συνεργασίας αυτής», σημείωσε ο Νόβακ, προσθέτοντας η συμφωνία έχει μέλλον μετά το 2018 στο πλαίσιο τόσο της ανταλλαγής πληροφοριών όσο και της ενεργού συμμετοχής των χωρών στην εξισορρόπηση της αγοράς.

«Τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γενικά, εάν είναι απαραίτητο, υπάρχουν μέσα για να επηρεάσουμε γρήγορα την εξισορρόπηση της αγοράς, για παράδειγμα, σε περίπτωση κρίσης σαν αυτή που έχει προκύψει από το 2014. Ταυτόχρονα, θα είναι αποτελεσματικό απλά να υπάρξουν συναντήσεις και να συζητηθεί η κατάσταση στις αγορές, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές για το μέλλον. Νωρίτερα, ο ΟΠΕΚ εργαζόταν απομονωμένος, ενώ τώρα άλλες 11 χώρες συμμετέχουν. Αυτό ήδη αποτελεί ένα είδος διεθνούς οργανισμού», επισήμανε ο Νόβακ.

Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν έχει λάβει προτάσεις για επέκταση της συμφωνίας με την υφιστάμενη μορφή της ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019. Όσον αφορά μία μελλοντική συμφωνία, ο Νόβακ σημείωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας τάσσεται υπέρ του συντονισμού του επιπέδου της παραγωγής πετρελαίου μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, «ώστε η αγορά να μην πλημμυρίσει με πετρέλαιο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία της 30ης Νοεμβρίου 2016 θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συνεργασία για την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου με τη μία ή την άλλη μορφή για απεριόριστο χρονικό διάστημα. «Αν μιλάμε για τη μορφή, μπορούμε να κάνουμε μια αόριστη συμφωνία. Για παράδειγμα, έχουμε το Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου, το οποίο συστάθηκε το 2009. Δεν έχει αποτυπωθεί γραπτά ότι για δέκα χρόνια οι χώρες θα πρέπει να συγκεντρώνονται και να συζητούν την κατάσταση στις αγορές φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί γενικά να συνεχιστεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα », είπε.

Ο υπουργός είπε ότι το ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας δεν αποκλείει τη δημιουργία ξεχωριστού οργανισμού μετά τη λήξη της συμφωνίας, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Μία από τις επιλογές που συζητήσαμε είναι η τυποποίηση, μια οργάνωση που θα μπορούσε να επισημοποιηθεί, αλλά για άλλη μια φορά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και δεν συζητήσαμε λεπτομερώς», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφερόμενος στα ρωσικά διυλιστήρια, ο Αλεξάντερ Νόβακ προέβλεψε ότι το 2018 θα αυξήσουν τη διύλιση πετρελαίου από 279,9 εκατ. τόνους σε 280-281 εκατ. τόνους.

«Η πρωτογενής επεξεργασία μπορεί να είναι υψηλότερη από το 2017. Πέρυσι ο αριθμός ήταν 279,9 εκατ. τόννοι, φέτος θα είναι 280-281 εκατ. τόνους», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι, όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου, «αναμένουμε ότι το 2018 θα βρίσκεται στο επίπεδο του περασμένου έτους, δηλαδή περίπου 547 εκατ. τόνους. Οι παραδόσεις προϊόντων για εξαγωγή θα βρίσκονται στο επίπεδο του περασμένου έτους».