Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις κατά 24 Ρώσων, περιλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και ολιγαρχών, και 14 οντοτήτων, όπως μεταδίδει το Reuters

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις κατά 24 Ρώσων, περιλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και ολιγαρχών, και 14 οντοτήτων, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η Ρωσική κυβέρνηση εμπλέκεται σε εύρος κακόβουλων ενεργειών ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης της συνέχισης της κατοχής της Κριμαίας και της πρόκλησης βίας στην ανατολική Ουκρανία, της παροχής υλικών και όπλων στο καθεστώς Άσσαντ καθώς βομβαρδίζει τους ίδιους τους πολίτες του, της απόπειρας υπονόμευσης των Δυτικών δημοκρατιών, και των κακόβουλων ενεργειών στον κυβερνοχώρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Στηβ Μνούτσιν.

Πρόκειται για μια από τις επιθετικότερες κινήσεις της Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής, προκειμένου να «τιμωρήσουν» τη Ρωσία για διάφορες ενέργειές της, περιλαμβανομένης της φερόμενης εμπλοκής της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο «στόχαστρο» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο σύμμαχος του Πούτιν Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, οι εταιρείες EN+, Gazprom Burenie, Renova Group, Rusal Plc, κ.α.

Οι κυρώσεις αυτές, που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, έρχονται μετά την απόφαση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα να επιβάλουν κυρώσεις κατά 19 ατόμων και πέντε οντοτήτων, περιλαμβανομένων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον πριν από δυο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ, οι κυρώσεις δεν έχουν στόχο τον ρωσικό λαό και η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή.

Όπως ανέφερε, οι κυρώσεις έγιναν με προσεκτικό συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ σχολίασε πως αναμένεται οι κυρώσεις αυτές να έχουν επίπτωση στη ρωσική οικονομία, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κόσατσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της άνω βουλής, είπε πως οι νέες κυρώσεις είναι αβάσιμες.

(από www.euro2day.gr, 06/08/2018)