Η στενή συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα φαίνεται να συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν φτάσει στο χείλος της ρήξης το Νοέμβριο του 2015, με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από τουρκικά F-16 στα σύνορα με τη Συρία.

Η στενή συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα φαίνεται να συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν φτάσει στο χείλος της ρήξης το Νοέμβριο του 2015, με την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου από τουρκικά F-16 στα σύνορα με τη Συρία.

Τα ενεργειακά, παράλληλα, δείχνουν να ‘γεφυρώνουν’ τις όποιες αντιπαλότητες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Ρωσία αποτελεί το θερμότερο υποστηρικτή του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ενώ οι Τούρκοι εξοπλίζουν και καθοδηγούν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) που αγωνίζεται για να τον ανατρέψει.

Την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησε μετέβη στην Άγκυρα στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης, η οποία και ήταν η πρώτη του σε χώρα του εξωτερικού μετά την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του την 18η Μαρτίου.

Χθες, οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν κήρυξαν, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Άγκυρα, την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, στο Ακούγιου της επαρχίας της Μερσίνης. Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και ότι ο σταθμός θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια εντός του 2023. Αυτό είναι που επιθυμεί διακαώς και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει περιλάβει τον σταθμό του Ακούγιου στο «Οραμα 2023», ένα σύνολο αναπτυξιακών και εθνικών στόχων ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του νεότερου τουρκικού κράτους, υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Παρόλα αυτά, αναλυτές διατυπώνουν ζωηρές αμφιβολίες για την τήρηση του πιεστικού χρονοδιαγράμματος. Από το 2010, που ανατέθηκε στη Ρωσία η κατασκευή του σταθμού, το μεγάλο αυτό έργο, προϋπολογισμού 20 δισ. δολαρίων, έχει προσκρούσει σε σειρά καθυστερήσεων. Το καλοκαίρι του 2017, η Rosatom συμφώνησε να πουλήσει το 49% των μετοχών του έργου σε τρεις τουρκικές εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο έχουν αποσυρθεί, με αποτέλεσμα η ρωσική εταιρεία να βρίσκεται σε αναζήτηση συνεταίρων. Ο σταθμός του Ακούγιου θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθεμία των οποίων θα λειτουργεί με ισχύ 1.200 MW και προβλέπεται να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Πέραν της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού από τους Ρώσους, η Τουρκία συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού TurkishStream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τη Νότια Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας. Στις θεαματικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεχωριστή θέση κατέχει και η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η οποία αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας εκνευρισμό στο ΝΑΤΟ. Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την παράδοση των S-400 «βασική προτεραιότητα» αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.