Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ τετραπλασιάστηκαν σε όγκο πέρυσι, σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής Διεύθυνσης Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG) των ΗΠΑ τετραπλασιάστηκαν σε όγκο πέρυσι, σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής Διεύθυνσης Ενεργειακής Πληροφόρησης ( EIA).

Οι εξαγωγές LNG ανήλθαν σε 1,94 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως ( bcf/ d) ή 54,9 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως ( mcm/ d) το 2017, έναντι 0,5 bcf/ d (14,2 mcm/ d) το 2016, σύμφωνα με την EIA.

Το σύνολο των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ διοχετεύθηκαν μέσω του τερματικού υγροποίησης Sabine Pass της Cheniere Energy στην Πολιτεία της Λουιζιάνα προς 25 διαφορετικές χώρες.

Πέρυσι, το 53% του εξαγόμενου LNG κατευθύνθηκε προς τρεις χώρες, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, ανέφερε η EIA, με το Μεξικό να κατατάσσεται πρώτο απορροφώντας το 20% του εξαγόμενου LNG των ΗΠΑ για το 2017.

«Η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου στο Μεξικό, ιδίως από τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή δικτύου αγωγών για την τροφοδότηση οικιακών καταναλωτών το οποίο να συνδέεται με αγωγούς εξαγωγής των ΗΠΑ οδήγησαν το Μεξικό να βασιστεί στις εισαγωγές LNG για τη κάλυψη των ελλειμμάτων που προέκυψαν από το εισαγόμενο μέσω αγωγών φυσικό αέριο», σημειώνεται.

Οι εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα αντιστοιχούν στο 18% των συνολικών εξαγωγών LNG των ΗΠΑ για το 2017, ενώ οι εξαγωγές στην Κίνα αντιπροσωπεύουν το 15% των συνολικών εξαγωγών LNG των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ΕΙΑ υπογραμμίζει ότι το 2017 σχεδόν το 60% του αμερικανικού LNG πωλήθηκε σε τρέχουσα ( spot) βάση σε περισσότερες από 20 χώρες της Ασίας, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Καραϊβικής.

Ενώ οι μονάδες Sabine Pass στη Λουιζιάνα και Cove Point στο Maryland είναι οι μοναδικές εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG στις ΗΠΑ, υπάρχουν τέσσερα επιπλέον έργα LNG τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι μονάδες Elba Island LNG στη Τζόρτζια και Cameron LNG στη Λουιζιάνα εκτιμάται ότι θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2018, ενώ οι μονάδες Freeport LNG και το Corpus Christi, αμφότερες στο Τέξας, αναμένεται να λειτουργήσουν το 2019.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η δυναμικότητα εξαγωγής LNG των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει τα 9,6 bcf/d (271,9 mcm/d) στα τέλη του 2019, σύμφωνα με την ΕΙΑ.

«Καθώς η εξαγωγική ικανότητα συνεχίζει να αυξάνεται, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταστούν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο έως το 2020, ξεπερνώντας τη Μαλαισία και υπολειπόμενες μόνο έναντι της Αυστραλίας και του Κατάρ», προσθέτει η ΕΙΑ.