ΙΕΑ: Η Ανοδική Αναθεώρηση των Προβλέψεων για τη Ζήτηση Αργού Απειλείται Από την Απόφαση των ΗΠΑ για Δασμούς σε Χάλυβα και Αλουμίνιο

ΙΕΑ: Η Ανοδική Αναθεώρηση των Προβλέψεων για τη Ζήτηση Αργού Απειλείται Από την Απόφαση των ΗΠΑ για Δασμούς σε Χάλυβα και Αλουμίνιο
energia.gr
Πεμ, 15 Μαρτίου 2018 - 17:36
Αύξηση, κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αναμένεται να σημειώσει εφέτος η παγκόσμια ζήτηση αργού, φτάνοντας συνολικά τα 99,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την διεθνή αγορά πετρελαίου μηνός Μαρτίου, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναθεωρώντας ανοδικά κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα την πρόβλεψη της έκθεση του Φεβρουαρίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι ενδείξεις προστατευτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ θέτουν εν αμφιβόλω την συγκεκριμένη πρόβλεψη

Αύξηση, κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αναμένεται να σημειώσει εφέτος η παγκόσμια ζήτηση αργού, φτάνοντας συνολικά τα 99,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την διεθνή αγορά πετρελαίου μηνός Μαρτίου, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αναθεωρώντας ανοδικά κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα την πρόβλεψη της έκθεση του Φεβρουαρίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι οι ενδείξεις προστατευτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ θέτουν εν αμφιβόλω την συγκεκριμένη πρόβλεψη, σημειώνοντας ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αυξάνει την πιθανότητα για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Η εκτίμηση για τη συνολική ζήτηση αργού το 2017 παραμένει σταθερή, στα 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως και στην έκθεση του περασμένου μηνός.

Ειδικότερα για τις χώρες του ΟΟΣΑ, τα προκαταρκτικά δεδομένα συνηγόρησαν υπέρ της αναθεώρησης, προς τα πάνω, των εκτιμήσεων για την αύξηση της ζήτησης το 2018 κατά 240 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Από την άλλη, η έκθεση του ΙΕΑ σημειώνει ότι στις χώρες εκτός ΟΠΕΚ η ζήτηση θα σημειώσει πτώση κατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα, την οποία αποδίδει στην «στροφή» του Πακιστάν και του Ιράκ προς το φυσικό αέριο.

Αναφορικά με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου το Φεβρουάριο, αυτή ανήλθε στα 97,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω της υψηλότερης παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ. Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Οργανισμό, αναμένεται να εκτινάξει την παραγωγή των χωρών εκτός του καρτέλ κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, τη στιγμή που το 2017 η αύξηση ανήλθε σε μόλις 760 χιλ. βαρέλια ημερησίως.

Στις χώρες του ΟΠΕΚ, αντίθετα, η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε οριακά, στα 32,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως εξαιτίας απωλειών στη Βενεζουέλα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ αυξήθηκε σταθερά για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στα 32,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 480 χιλ. βαρέλια την ημέρα πάνω από το τρέχον επίπεδο παραγωγής.

Ο ΙΕΑ αναφέρει, επίσης, ότι τα εμπορικά αποθέματα αργού στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο σημείωσαν, για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, αύξηση, αγγίζοντας συνολικά τα 2.871 εκατ. βαρέλια . Ωστόσο, η αύξηση, κατά 18 εκατ. βαρέλια, ήταν μόλις η μισή σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα και το πλεόνασμα σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας έχει πέσει στα 53 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα αργού στις εγκαταστάσεις του Cushing, στην Οκλαχόμα, άγγιξαν, μάλιστα, τα χαμηλότερά τους επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, πριν σταθεροποιηθούν αργότερα τον μήνα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού, η οποία επισημαίνει ότι οι Η τιμές του Brent φθάνουν κατά μέσον όρο τα 67 δολ. το βαρέλι φέτος.

Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγική ικανότητα διύλισης το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι επιβραδύνθηκε, μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του τελευταίου τριμήνου του 2017 κατά 900 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Ας σημειωθεί ότι ο Οργανισμός προβλέπει ότι η δυναμικότητα διύλισης θα φθάσει σε νέο ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αγγίζοντας τα 81,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα καλύψει μόνο εν μέρει την αύξηση της εποχικής ζήτησης, με τα αποθέματα να γεμίζουν το κενό.