Μεγάλη είναι η πιθανότητα αναζωπύρωσης των διαφωνιών εντός ΟΠΕΚ, καθώς το Ιράν ανοίγει τη συζήτηση ως προς το πόσο ακόμη μπορεί να συνεχίσει η ισχύς της συμφωνίας για "πάγωμα" της παραγωγής, η οποία δεσμεύει και τη Ρωσία. Ωστόσο, μολονότι η τιμή του αργού ήδη οδεύει προς τα 70 δολ. το βαρέλι, η Τεχεράνη δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει νέες αγορές σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής της, καθώς το πολύχρονο εμπάργκο έχει οδηγήσει σε παροπλισμό τα πετρελαϊκά της πεδία

Μεγάλη είναι η πιθανότητα αναζωπύρωσης των διαφωνιών εντός ΟΠΕΚ, καθώς το Ιράν ανοίγει τη συζήτηση ως προς το πόσο ακόμη μπορεί να συνεχίσει η ισχύς της συμφωνίας για "πάγωμα" της παραγωγής, η οποία δεσμεύει και τη Ρωσία. Ωστόσο, μολονότι η τιμή του αργού ήδη οδεύει προς τα 70 δολ. το βαρέλι, η Τεχεράνη δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει νέες αγορές σε περίπτωση αύξησης της παραγωγής της, καθώς το πολύχρονο εμπάργκο έχει οδηγήσει σε παροπλισμό τα πετρελαϊκά της πεδία.

Ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, θεωρεί ότι οι αυξημένες τιμές ευνοούν την παραγωγή σχιστολιθικού αργού των ΗΠΑ εις βάρος των χωρών του ΟΠΕΚ. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Zanganeh ανέφερε ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών πιθανόν να συμφωνήσει, στην επόμενή του σύνοδο, στις 22 Ιουνίου, στον τερματισμό των περικοπών, αρχής γενομένης από το 2019.

Αν και ο Ιρανός Υπουργός επέμενε ότι η Σαουδική Αραβία συμφωνεί στον τερματισμό των περικοπών, οι πρόσφατες ενδείξεις μακροχρόνιου συντονισμού ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και τους παραγωγούς εκτός του Οργανισμού, με επικεφαλής τη Ρωσία, δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή το Platts, αν και ο Zanganeh έχει κάποιο δίκιο στο θέμα του σχιστολιθικού πετρελαίου, το Ιράν δεν μπορεί να εμποδίσει την ανάκαμψή του. Η Τεχεράνη, στις παρούσες συνθήκες, όπως δείχνουν τα πορίσματα της τελευταίας έρευνας S& P Global Platts OPEC, μπορεί να παραγάγει μόλις 100.000 επιπλέον βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την τρέχουσα παραγωγή του, η οποία ανέρχεται σε 3,83 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου.

"Δε νομίζω ότι το Ιράν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση", τονίζει, από την πλευρά του ο διευθυντής του Oxford Institute for Energy Studies, Bassam Fattouh, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν εκφράσει ανησυχίες για την επίπτωση των υψηλών τιμών στην προσφορά και τη ζήτηση αργού στο παρελθόν."Πιθανόν να πρόκειται για μία προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ορθολογικός παραγωγός δεδομένου ότι δεν έχει καμία πραγματική επιρροή στην δυναμική της αγοράς", προσθέτει ο Fattouh.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Platts, οι δηλώσεις Zanganeh επηρέασαν την αγορά, με το Brent να πέφτει τη Δευτέρα το πρωί κατά πάνω από 1 δολ. το βαρέλι, στα 64 δολ. περίπου, αν και ανέκαμψε αργότερα εντός της ημέρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, είναι ακόμη λιγότερο αισιόδοξος για τη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το Ιράν θα μπορούσε να διατηρήσει ένα επίπεδο παραγωγής αργού ύψους 3,85 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2018 και 3,90 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2019. Τα κέρδη αυτά είναι οριακά για την παραγωγή και σίγουρα δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις περικοπές από τη Σαουδική Αραβία.

Πάντως, τα σχόλια του Ιρανού Υπουργού προκάλεσαν έκπληξη σε στελέχη και αξιωματούχους του ΟΠΕΚ. εξέπληξαν τα σχόλια του Zanganeh. Δεν έκαναν καμία αναφορά σε συζητήσεις σχετικά με το πώς και πότε θα ξεκινήσει μία πιθανή χαλάρωση των περικοπών, ενώ τόνισαν ότι απέχουμε πάνω από εννιά μήνες από τη λήξη της συμφωνίας στο τέλος του 2018.

"Είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για μια έξοδο", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ, ο οποίος μίλησε στο Platts με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. "Πρέπει να έχουμε πιο καθαρή εικόνα για την αγορά πριν αποφασίσουμε να συζητήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα".

Μια άλλη πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι "δεν γνώριζε τέτοιες συνομιλίες", ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι "κανείς δεν μιλάει για έξοδο".

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ-Φάλι, επανέλαβε ότι η συμφωνία θα τηρηθεί. Αξιωματούχοι από το Ριάντ έχουν αναφέρει ότι στόχος του βασιλείου είναι η τιμή πετρελαίου να φτάσει τουλάχιστον τα 70 δολ. το βαρέλι για να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ομαλή δημόσια εγγραφή ( IPO) της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco.

Όπως αναφέρει το Platts, το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν δεν μπορούσε να προσεγγιστεί για σχόλια σχετικά με τις παρατηρήσεις του Zanganeh και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια από τη δική τους πλευρά.

Πέρα από το σχιστόλιθο αργό των ΗΠΑ, το Ιράν πιθανόν να έχει γεωπολιτικά κίνητρα για να καταστρέψει τη στρατηγική πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι δύο χώρες διεξάγουν πολέμους "δι' αντιπροσώπων" στην Υεμένη, αλλά και τη Συρία.

"Η τιμή των 60 δολαρίων το βαρέλι θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να καταγράψει την IPO της Aramco σε βασικές χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε ο Ehsan Ul-Haq, βετεράνος παρατηρητής του ΟΠΕΚ και ανώτατο στέλεχος της συμβουλευτικής Resource Economist. "Υπάρχουν ήδη αμφιβολίες σχετικά με την εγγραφή σε IPO το 2018, ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές μπορεί να διατεθούν μόνο σε εγχώρια χρηματιστήρια. Μάλιστα, εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν ανακάμψουν περαιτέρω, μπορεί να μην πραγματοποιηθεί καθόλου".

Ας σημειωθεί ότι η επόμενη ευκαιρία για να συζητήσει ο ΟΠΕΚ και οι χώρες μη μέλη της που συμμετέχουν στη συμφωνία περικοπών στην παραγωγή για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον είναι την επόμενη εβδομάδα όταν θα συνέλθει μια τεχνική επιτροπή έξι χωρών που επιβλέπει τη συμφωνία για να συζητήσει τις συνθήκες της αγοράς, ωστόσο το Ιράν δεν είναι μέλος της.